Triky, ako spracovať paradajky: Dozrievanie, ľahšie šúpanie aj krájanie zmäknutých kusov

7.8.2023 16:00

Paradajky sú skvelé nielen čerstvé, ale aj spracované. Ak máte bohatú úrodu, niektoré z týchto trikov sa vám môžu hodiť.

Triky, ako spracovať paradajky: Dozrievanie, ľahšie šúpanie aj krájanie zmäknutých kusov
Foto: Freepik

Kokteilové, cherry alebo mäsité? Prípadne nielen červené, ale aj žlté či oranžové. Paradajok je množstvo druhov, na ich spracovanie však platia stále rovnaké finty.

Krájanie cherry paradajok

Keď budete najbližšie chystať cherry paradajky, skúste zaujímavý nápad, ktorý vám urýchli prácu. Nemusíte každý kúsok rozkrajovať ručne. Stačí, ak mini paradajky dáte na tanier a zakryjete ich druhým tanierom hore dnom. Medzi taniermi sa vytvorí medzera, do ktorej jednoducho vkĺzne nôž a prekrojíte tak všetky kúsky zeleniny jedným ťahom.

Zmäknuté paradajky

Niekedy je náročné pokrájať aj väčšie kusy, najmä ak ste paradajky odtrhli už príliš zrelé a sú veľmi mäkké. Ani najostrejší nôž to s nimi nemá jednoduché. Keď ich však vložíte na 15 minút do studenej vody, ku ktorej môžete pridať aj kocky ľadu, po vytiahnutí budú o niečo tvrdšie, takže porciovanie pôjde ľahšie.

Šúpanie paradajok

Akékoľvek tepelné spracovanie paradajok si vyžaduje ich ošúpanie. Na to dokonale funguje spôsob tepelného šoku. Rajčiny najskôr jemne narežte do kríža, vložte do vriacej vody na dve minúty a ihneď prehoďte do misy so studenou vodou doplnenou kockami ľadu. Šupka pôjde dole pár ťahmi.

Pretlak vydrží dlhšie

Šúpanie paradajok by sme už mali zvládnuť a možno sa z nich chystáte pripraviť domáci pretlak. Postupujte podľa svojho overeného receptu, no na záver preložte pretlak do sklenenej alebo keramickej nádoby, ktorú bohato zalejete olejom. Tento trik navyše funguje aj s kupovaným paradajkovým pretlakom, ak ho nespotrebujete celý.

Dozrievanie

Hoci v tomto počasí s dozrievaním paradajok problém určite nie je, keď príde jeseň a na kríku ostanú posledné kúsky, najlepšie urobíte, keď celú sadenicu vytiahnete zo zeme a zavesíte za koreň do prievanu.  

Témy: jedlo paradajky
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok