Chyby, ktoré so surovým kuracím mäsom robíte zrejme aj vy: Takto sa má pripravovať správne

5.8.2023 10:00

Kuracina patrí medzi najobľúbenejšie druhy mäsa, a tak ju zrejme pripravujete pomerne často. To však neznamená, že správne.

Chyby, ktoré so surovým kuracím mäsom robíte zrejme aj vy: Takto sa má pripravovať správne
Foto: Freepik

So surovým kuraťom môžete narobiť množstvo chýb, naučte sa, ako s týmto mäsom zaobchádzať, aby bolo nielen chutné, ale aj nezávadné.

Skladovanie

Manipuláciu s kuracím mäsom veľa ľudí podceňuje a už len pri skladovaní môžete urobiť chybu číslo jeden. Keďže ide o mäso, ktoré je plné vody, zvykne z obalu vytekať, a to i napriek plastovej tácke, v ktorej sa zvyčajne predáva. Balíček kuraciny by ste mali v chladničke položiť na tanier alebo vložiť do inej nádoby, aby ste nekontaminovali ostatné potraviny. Vzhľadom na teplotu je vhodné umiestnenie v najnižších policiach chladničky.

Rozmrazovanie

Zrejme si aj vy robíte zásoby mäsa, napríklad keď je v akcii. V takom prípade kuracie skladujete iste v mrazničke a témou je rozmrazovanie. Ide o jednu z najnebezpečnejších, no pritom najčastejších chýb pri manipulácii so surovou kuracinou. Problémom býva umiestnenie v dreze alebo na kuchynskej linke a príliš dlhé ponechanie pri izbovej teplote. Tak vzniká živná pôda pre šírenie baktérii. Najvhodnejší spôsob je rozmrazovanie deň vopred, pričom mäso držíte v chladničke. Nebojte sa, aj tak sa rozmrazí.

Oplachovanie

Mnoho ľudí zvykne mäso oplachovať, čo nie je práve šťastný krok. Z kuraciny sa tak baktérie dostanú do drezu, prípadne vám ostanú na rukách a odtiaľ sa šíria ďalej na iné plochy kuchyne či potraviny.

Sušenie

Naopak, namiesto oplachovania by ste mali kuracinu pred akoukoľvek tepelnou prípravou osušiť pomocou papierovej utierky. Platí to prakticky pre všetky časti kuracieho mäsa, teda tak pre prsia ako aj pre stehná.

Akademická štvrťhodinka

Pred varením by malo byť kuracie mäso vytiahnuté z chladničky 15 minút. Táto akademická štvrťhodinka zabezpečí, že sa nestihnú množiť prípadné baktérie, no zároveň sa kuracina krásne upečie nielen na povrchu, ale aj vo vnútri.

Minerálka

A napokon trik, ktorý poznali už naše babičky, kuracie mäso podlievali minerálkou. Bublinky spôsobia, že sa neutralizujú kyseliny kuraťa, čo ovplyvňuje tepelnú prípravu bielkovín, na ktoré je akékoľvek mäso bohaté. Zjednodušene, vďaka minerálke bude kurča šťavnaté a nehrozí, že budete podávať vysušené mäso. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok