Otázky a odpovede: Otrasy v Kremli a Putinov útek. Čo odštartovala vzbura vagnerovcov?

28.6.2023 06:00

Vzbura Jevgenija Prigožina a jeho žoldnierov otriasla pozíciou ruského prezidenta Vladimira Putina. V Moskve zaviedli mimoriadne bezpečnostné opatrenia a v Rusku panoval chaos, ktorý sa však skončil veľmi rýchlo. Veľa otázok však zostalo otvorených.

Otázky a odpovede: Otrasy v Kremli a Putinov útek. Čo odštartovala vzbura vagnerovcov?
Foto: Profimedia

Čo vedeli USA a iní vopred?

Aj keď sa zdalo, že Prigožinova vzbura Kremeľ zaskočila, americké špionážne agentúry zachytili náznaky, že sa plánuje konať. Začiatkom minulého týždňa o tom informovali prezidenta Joea Bidena spolu s kľúčovými predstaviteľmi Kongresu.

Americká spravodajská služba zistila, že vodca žoldnierskej skupiny hromadil zbrane, muníciu a ďalšie vybavenie neďaleko hraníc s Ruskom, uviedol web televízie CNN. Podľa denníka The New York Times Biden hovoril s lídrami Francúzska, Nemecka a Spojeného kráľovstva. Obával sa, ako chaotická situácia ovplyvní Putinovu kontrolu nad obrovským ruským arzenálom jadrových zbraní. 

Šéfovia špiónov sledovali zhoršujúci sa vzťah medzi Prigožinom a ruskými predstaviteľmi obrany už mesiace. Spravodajské služby dospeli k záveru, že je to znak toho, že vojna na Ukrajine neprebieha podľa predstáv ani pre pre vagnerovcov, ani pre bežnú ruskú armádu, píše tiež americký denník.

Medzitým The Washington Post napísal, že USA možno zachytili správu, že Prigožin niečo plánoval už v polovici júna.

Kľúčovým spúšťačom bol dekrét ruského ministerstva obrany z 10. júna, ktorý nariaďuje všetkým dobrovoľníckym oddielom, teda aj Vagnerovej skupine, podpísať zmluvy s vládou, čo by v skutočnosti znamenalo prevzatie Prigožinových žoldnierskych jednotiek.

Vysokí Predstavitelia denníku povedali, že "existovalo dostatok signálov na to, aby bolo možné povedať vedeniu, že sa niečo deje“. Presné znenie Prigožinových plánov nebolo jasné až do doby, než sa začala vzbura.

Putinovi jeho vlastná spravodajská služba povedala, že Prigožin plánuje sprisahanie, informoval Washington Post. Nie je presne jasné, kedy dostal túto informáciu, ale bolo to "určite pred viac ako 24 hodinami", citoval denník v sobotu vyjadrenie amerického predstaviteľa.

Čo si myslí ruský ľud?

Putinov prejav k národu v čase, keď sa stupňovala vzbura, sa považuje za znak toho, ako vážne vnímal hrozbu a potrebu predstúpiť pred ruskú verejnosť.

"Mnohí z elity budú osobne obviňovať Putina za to, že všetko zašlo tak ďaleko a že prezident nezareagoval včas," napísala na Telegrame popredná ruská analytička Tatiana Stanovayaová. "Preto je celý tento príbeh tiež ranou pre Putinovu pozíciu."

Aj keď je ťažké vyvodiť závery o celkovej ruskej verejnej mienke, vedúcich predstaviteľov krajiny by znepokojil pohľad na civilistov, ktorí tlieskali jednotkám vagnerovcov v meste Rostov na Dome. Keď opúšťali mesto, ktoré fakticky ovládli počas svojej vzbury, privítal ich zjavne podporujúci dav, ktorý jasal, tlieskal a fotografoval. Stojí za to však spomenúť, že niektorí obyvatelia sa v sobotu po príchode vagnerocov ponáhľali na vlak, aby mohli opustiť mesto.

Reakcie obyvateľov Moskvy si môžete prečítať nižšie.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok