Zásady zavárania ovocia: Všetko, čo treba urobiť pred sterilizáciou aj po nej

16.7.2023 10:00

Ak ste sa rozhodli tento rok zavárať ovocie, či už kúpené, darované, alebo z vlastnej záhrady, máme pre vás praktické rady.

Zásady zavárania ovocia: Všetko, čo treba urobiť pred sterilizáciou aj po nej
Foto: Freepik

Zaváranie je pre niekoho jednoduché, pre iného celá veda. No aj v prípade, že máte roky praxe, možno ste niektoré tipy a triky nepoznali.

Čisté poháre a viečka

Na zaváranie by ste mali mať dokonale čisté poháre. Znie to ako samozrejmosť, nezabúdajte však na to, že aj nové sklenené nádoby treba umyť vodou so saponátom alebo octom. Rovnako vyumývané minuloročné zaváraninové poháre radšej opláchnite ešte raz.

Viečka na poháre sú ďalšou témou. Ak majú hrdzu, rozhodne ich vyraďte a radšej investujte do nových. Platí to i v prípade, že cítite na veku arómu z predchádzajúceho zavárania, napríklad po kyslých uhorkách. Na ovocie ich radšej nedávajte, mohli by celú úrodu znehodnotiť.  

V oboch prípadoch, pri pohároch aj uzáveroch platí, že po umytí musia veľmi dobre vyschnúť, ideálne pri izbovej teplote.

Preberanie ovocia

Prichádza rad na samotnú úrodu. Ovocie pred zaváraním dobre preberte a rozdeľte na tri skupiny. Prvá bude, žiaľ, na vyhodenie. Ide o kúsky, ktoré už chytajú pleseň. Nestačí z nich kontaminovanú časť odrezať, ovocie je plné vody a baktérie sa rozšírili aj tam, kde ich na pohľad nevidieť.

Druhú skupinu budú tvoriť tvrdšie plody, ktoré sú na zaváranie priam ideálne. A tretiu, naopak, mäkšie kusy, ktoré sa zas hodia na lekvár. Mimochodom, keď sa zavára, vždy je vhodné popri tom pripravovať práve z prezretého ovocia aj džem.

Voda do tretiny

Podľa odborníkov stačí ovociu zálievka len do tretiny výšky zaváraninového pohára. Plody sa vďaka tomu nerozvaria, ale len sterilizujú. Samozrejme, po naplnení pohárov treba nimi naplniť hrniec s vodou a dať na 101 minút prevariť, vďaka čomu sa chytia aj viečka.

Dnom nahor, do tepla a tmy

Po sterilizácii je dôležité zaváraninové poháre otočiť hore dnom a prikryť dekou alebo uterákom, aby vychladli v tme a teple. Znie to paradoxne, vychladnúť v teple, ale je to tak.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok