Správne mrazenie ovocia: Pripravte si tácku alebo dávkovač na ľad, nie vrecúška a dózy

7.7.2023 16:00

Zdá sa, že na mrazení ovocia nie je žiadna veda. Veď ho stačí umyť a dať do mrazničky v mikroténovom vrecúšku alebo plastovej dóze. Ale môžete to urobiť aj lepšie.

Správne mrazenie ovocia: Pripravte si tácku alebo dávkovač na ľad, nie vrecúška a dózy
Foto: Freepik

Ak chcete zamraziť väčšie množstvo ovocia, mali by ste si rozhodne dať tú námahu a urobiť to inak, než zhrnúť úrodu do kopy.

Trik s táckou

Väčšina mrazničiek praská vo švíkoch a pre tento trik je naozaj potrebné, aby ste si v nej urobili miesto. Aspoň na chvíľu. Iste sa vám totiž stáva, že chcete z veľkého vrecka zamrazené ovocia odobrať len istú časť. Ťažko to však ide, keď všetko zmrzlo do jednej veľkej masy. Na to slúži práve tácka.

Umyté a osušené ovocie poukladajte na tácku a najskôr dajte ovocie na dve hodiny zamraziť týmto spôsobom. Až potom môžete kúsky zosypať do jedného vrecúška alebo nádoby a vložiť do mazničky.

Dlhšia spotreba

Je pravda, že spôsob mrazenia s táckou nepredlžuje spotrebu ovocia ako takého. No ak beriete do úvahy, že z veľkej masy neviete odobrať len toľko, koľko potrebujete, iste nastávajú straty. Či už v podobe rozmrazeného a nespotrebovaného ovocia, alebo jemne rozmrazených a opäť zamrazených kúskov, čo rozhodne nie správny spôsob. Skrátka, ak jednotlivé plody zamrazíte najskôr samostatne, môžete mať istotu, že v mrazničke vydržia až pol roka.

Zásobník na ľad

Podobné využitie ako má tácka nájdete aj v podobe zásobníka na ľad. Každý jeden kúsok menšieho, najmä bobuľového ovocia, môžete dať do samostatnej priehradky a po zamrznutí zosypať do kopy. Veľakrát je práve toto riešenie skladnejšie, pretože v mrazničke nájdete skôr miesto na tri zásobníky, ktoré naukladáte napríklad na seba, než veľkú rovnú plochu, ktorú vyžaduje tácka.    

Témy: jedlo ovocie
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok