Poslanci vypovedali o ovplyvňovaní voľby generálneho prokurátora

21.2.2013 09:38

Pri voľbe generálneho prokurátora v máji 2011 som nemohol hlasovať tak, ako som chcel. Vo výpovedi pred prokurátorom vlani v októbri to uviedol bývalý poslanec Mosta­Híd Igor Sidor. Trvá na tom aj v súčasnosti a možnosť, že vypovedal pod nátlakom, vylučuje. Informuje o tom v dnešnom vydaní denník SME.

Poslanci vypovedali o ovplyvňovaní voľby generálneho prokurátora
Foto: SITA

Sidor vo svojej výpovedi tvrdí, že strany vtedajšej vládnej koalície poslancom nariadili, ako majú hlasovať, čím mohla byť porušená tajnosť voľby. Prokuratúra to vyšetruje ako podozrenie z trestného činu sabotáže. Časti výpovedí Sidora, exposlanca KDH Andreja Ďurkovského a Vladimíra Matejičku zo Smeru-SD, ktorý bol pri voľbe skrutátorom, niekto v stredu (20.2.) anonymne zverejnil na internete. Generálna prokuratúra sa od zverejnených dokumentov dištancovala, Sidor aj Matejička ich pravosť podľa SME potvrdili.

Vo výpovedi z októbra 2012 Sidor opisuje, ako šéf poslaneckého klubu Mosta-Híd László Solymos prišiel pred voľbou generálneho prokurátora v máji 2011 za poslancami a oznámil im, ako majú hlasovať. "Mali sme hlasovacie lístky zoškrtávať, zdá sa mi, vodorovne. Tým sa mali stať hlasovacie lístky neplatnými, čo sa aj stalo v mojom prípade," cituje z výpovede Sidora SME. Solymos to odmieta. "Bolo to tajné hlasovanie a každý mohol hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia," reagoval.

Možnosť, že by poslanci Mosta-Híd hlasovali podľa systému, ktorý v minulosti predseda Smeru-SD Robert Fico nazval Radičovej kódom, odmieta aj šéf strany Béla Bugár. Poukázal pritom na to, že Sidor pred vlaňajšími parlamentnými voľbami nebol spokojný s miestom na kandidátke a rozhodol sa vystúpiť zo strany. "Nechcem povedať, že toto je pomsta. Ale prečo nikto iný z poslancov netvrdí to, čo hovorí on?" spýtal sa Bugár.

Ďurkovský ešte v októbri 2011 vypovedal, že pred hlasovaním si ho zavolal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský a oznámil mu, že za generálneho prokurátora nesmie byť zvolený Dobroslav Trnka. Každá koaličná strana mala podľa neho vlastný postup, ako zneplatniť hlasovacie lístky. Hrušovský nevylučuje, že sa pred voľbou stretol s Ďurkovským. "Na detaily si nepamätám. Na žiadne kódy si nespomínam," konštatoval.

"Osobne sa domnievam, že hlavným aktérom v tejto veci bol vtedajší predseda parlamentu Richard Sulík," cituje Ďurkovského SME. Podľa neho si Sulík svoj lístok fotil mobilom, "čo som mal možnosť vidieť na vlastné oči". Šéf SaS to označil za nezmysel. "Ako to videl? Vliezol mi do kabínky?" reagoval Sulík.

Vyšetrovanie sabotáže stále pokračuje proti neznámemu páchateľovi. "Vykonávajú sa výsluchy svedkov – poslancov vtedajšej Národnej rady," priblížila hovorkyňa Generálnej prokuratúry Vladimíra Gedrová.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok