Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, chápadlá Ruska na Slovensku, nevinný Kočner, možný pád Bachmutu

21.5.2023 19:04

Slovensko má po prvýkrát úradnícku vládu. Lev zabil svojho majiteľa. Matovičovi neprešiel návrh zákona. Rusko spustilo na Slovensku dezinformačnú kampaň. Slováci hrali počas týždňa na MS štyri zápasy. V Japonsku sa koná trojdňový summit G7. Marian Kočner je nevinný v prípade vraždy Jána Kuciaka, Alena Zsuzsová je vinná. Rusi tvrdia, že dobyli Bachmut, Kyjev nesúhlasí. Zhrnuli sme to najdôležitejšie z uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Úradnícka vláda, chápadlá Ruska na Slovensku, nevinný Kočner, možný pád Bachmutu
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Kočner nevinný, Zsuzsová vinná

Špecializovaný trestný súd v piatok oslobodil Mariana Kočnera spod obžaloby v prípade objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Alena Zsuzsová dostala 25-ročný trest a je vinná v prípade vraždy Kuciaka i v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Vyhlásenie rozsudku sme sledovali online.

Bezprostredne po vyhlásení rozsudku v prípade vraždy novinára snúbenice oslovila redaktorka ta3 Veronika Pancuráková pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku aj viacerých novinárov. Tiež bývalého kolegu Jána Kuciaka, investigatívneho novinára Mareka Vagoviča. Takto sa k tomu vyjadril:

Advokáti rodín Jána a Martiny aj prokurátor Matúš Harkabus podali odvolanie. Prípad vraždy Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov sa tak vráti na Najvyšší súd. Marian Kočner sa práva na odvolanie vzdal.

Čo sa udialo za päť rokov v prípade Kuciak? Informácie nájdete v článku nižšie:

Padol Bachmut?

Situácia v Bachmute na východe Ukrajiny je pre ukrajinské sily kritická, pripustila v sobotu námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Stalo sa tak krátko po tom, čo šéf ruskej súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil úplné dobytie mesta. Kyjev následne Prigožinovo tvrdenie poprel.

Z oznámenia Maljarovej na platforme Telegram ale vyplynulo, že ukrajinskí obrancovia držia pozície iba v jednej štvrti mesta, ktorá leží v jeho juhozápadnej časti. "V Bachmute sú tvrdé boje. Situácia je kritická. Zároveň naše vojská držia obranu v štvrti prezývanej Lietadlo. V súčasnosti majú naši obrancovia pod kontrolou niektoré priemyselné a infraštruktúrne objekty v tejto štvrti a tiež rezidenčnú oblasť," oznámila Maljarová.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že ruské jednotky spolu s bojovníkmi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Informovala agentúra AP.

Vyhlásenie ministerstva prišlo približne osem hodín po Prigožinových slovách. Oznámil tiež, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že ruskí vojaci sú v Bachmute. Dodal však, že Rusi toto východoukrajinské mesto nedobyli. 

"Dnes sú (ruskí vojaci) v Bachmute," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii počas summitu krajín skupiny G7. Bachmut však nie je obsadený Ruskom," dodal.

Zelenskyj zničenie Bachmutu prirovnal k zničeniu Hirošimy po tom, ako na ňu Spojené štáty 6. augusta 1945 zhodili atómovú bombu. "Fotografie Hirošimy mi pripomínajú Bachmut," povedal. Ukrajinský prezident v nedeľu v Hirošime položil kvety k pamätníku obetiam zhodenia atómovej bomby.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok