Kadyrov požiadal Putina, aby jeho bojovníkov poslal do Bachmutu namiesto vagnerovcov

7.5.2023 09:57

Čečenský vodca Ramzan Kadyrov v sobotu uviedol, že listom požiadal ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jeho bojovníkov poslal do ukrajinského Bachmutu namiesto žoldnierov z Vagnerovej skupiny. Jej šéf Jevgenij Prigožin podľa médií oznámil, že jednotky skupiny sa z dobývaného ukrajinského mesta k 10. máju stiahnu kvôli nedostatku munície.

ONLINE: Štáb ta3 je na Ukrajine. Ako to vyzerá u nášho suseda rok po invázii?
Foto: TASR/AP

"Podpísal som list adresovaný vrchnému veliteľovi ozbrojených síl Ruskej federácie Vladimirovi Putinovi so žiadosťou, aby vydal rozkaz na presun (čečenských) špeciálnych jednotiek rýchleho nasadenia Achmat do mesta Arťomovsk (ukrajinsky Bachmut)," uviedol Kadyrov a dodal, že list už odoslal. Napísal v ňom, že Achmat chce prevziať pozície vagnerovcov.

Prigožin vo videu zverejnenom pred niekoľkými dňami mimoriadne hrubým spôsobom zaútočil na ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova kvôli tomu, že vagnerovcom v Bachmute chýba munícia. Varoval, že jeho bojovníci sa stiahnu do tyla. Ruskojazyčný servis BBC píše, že Kadyrov po tomto Prigožinovom výpade šéfovi vagnerovcov odkázal, aby "verejne nepral špinavú bielizeň" a dal najavo, že jednotky Achmat sú pripravené nastúpiť v Bachmute namiesto Vagnerovej skupiny.

Americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) uvádza, že Prigožin s Kadyrovom sa zrejme snaží ukázať jednotky ruskej regulárnej armády a ministerstvo obrany ako neefektívne a zvaliť na ne vinu za prípadné neúspechy v Bachmute. Prigožinovo rozhodnutie odovzdať pozície v Bachmute priaznivcom Kadyrova odráža jeho nedôveru voči vedeniu ruskej armády. Pokiaľ bojovníci Achmatu v Bachmute narazia na podobné problémy ako vagnerovci a nepodarí sa im mesto plne ovládnuť, budú podľa ISW môcť ruské ministerstvo obrany obviniť z toho, že im neposkytlo potrebnú podporu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok