Otec trinásťročného strelca z Belehradu poprel zodpovednosť za útok, súd mu nariadil väzbu

5.5.2023 17:47

Otec trinásťročného chlapca, ktorý v stredu na základnej škole v Belehrade zastrelil osem žiakov a člena ochranky, v piatok poprel akúkoľvek zodpovednosť za útok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie srbského prokuratúry. Otec bol obvinený z toho, že mal svoje zbrane a muníciu, ktoré syn použil, nedostatočne zabezpečené.

Otec trinásťročného strelca z Belehradu poprel zodpovednosť za útok, súd mu nariadil väzbu
Foto: TASR/AP

Ďalších sedem ľudí utrpelo pri streľbe zranenia. Chlapec v srbskej škole strieľal dvoma pištoľami svojho otca. Žiaka siedmej triedy po čine zadržala polícia. Kvôli príliš nízkemu veku ale nemôže byť trestne stíhaný. Teraz je umiestnený na psychiatrii kvôli vyšetreniu. Zadržaný bol však jeho otec Vladimir K., ktorý čelí obvineniu z ohrozenia verejnej bezpečnosti, pretože nemal legálne držané zbrane riadne zaistené. Za to mu hrozí až 12 rokov väzenia.

"Počas vypočutia podozrivý poprel spáchanie trestného činu a zverejnil detaily svojej obhajoby," uviedlo o otcovi srbské štátne zastupiteľstvo. Ako dodalo, bude žiadať sudcu, aby nechal Vladimíra K. vo väzbe, "aby sa zabránilo ovplyvňovaniu svedkov, opakovaniu zločinu a kvôli obavám verejnosti".

Otec je podozrivý z toho, že svojho syna cvičil v zaobchádzaní so zbraňami "napriek tomu, že mal iba 13 rokov a že taká aktivita nebola primeraná jeho veku", doplnilo zastupiteľstvo. Podozrivý ďalej nezaistil bezpečný priestor pre skladovanie zbraní a munície tak, aby sa nedostali do rúk nepovolaných osôb.

Belehradský vyšší súd pre otca v piatok nariadil 30-dňovú väzbu, informoval srbský spravodajský server B92.

V Srbsku sa v uplynulých dňoch odohrali hneď dve streľby s veľkým počtom obetí. V stredu spomínaný 13-ročný chlapec v belehradskej škole zastrelil deväť ľudí, vrátane ôsmich detí, vo štvrtok potom mladý muž zabil osem ľudí. Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakcii na to sľúbil sprísnil zákony o držaní zbraní a výrazne zvýšiť pokuty za ich nelegálne držanie.

Témy: Srbsko zbraň
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok