Granátové jablko: S tým bežným nemá takmer nič spoločné, ale pre toto sa ho oplatí jedávať

10.5.2023 08:00

Granátové jablko je plod stromu granátovníka, ktorý má bohatú históriu v tradičnej medicíne. V súčasnosti ide o obľúbenú superpotravinu, ktorá je bohatá na vitamíny, minerály a antioxidanty.

Granátové jablko: S tým bežným nemá takmer nič spoločné, ale pre toto sa ho oplatí jedávať
Foto: Freepik

Granátové jablko môže pomôcť pri prevencii rôznych zdravotných problémov vrátane srdcových chorôb, vysokého krvného tlaku či cukrovky. Prečo ešte sa oplatí zaradiť ho do jedálneho lístka?

Superpotravina

Pomenovanie superpotravina dostávajú tie plody, ktoré sú svojim zložením tak bohaté na vitamíny a minerály, že sú prakticky liekom na všetko. A to je aj prípad granátového jablka, ktoré síce tvarom pripomína jablko klasické, no chuťou sa bobuľky ukryté v tvrdej kožovitej šupke približujú skôr k ríbezliam. Vodnaté semienka sú plbé sodíka, draslíka, horčíka, vápnika, ale aj vitamínov skupiny B a C.

Zdravotné benefity

Vymenovať, čo všetko zlepší pravidelná konzumácia granátových jabĺk, je na dlhšie. Základom je však posilnenie imunity, trávenia, hormonálnej rovnováhy, ale aj zníženie krvného tlaku či prevencia pred poruchami zraku a zápalom kĺbov. Celkovo pôsobí granátové jablko na organizmus protizápalovo, dokáže pomôcť pri problémoch s močovými cestami a niekoľko vedeckých výskumov potvrdilo, že konzumácia červených bobuliek je prevenciou pred niektorými druhmi rakoviny.

Vyberte si správne

Pri kúpe granátových jabĺk dbajte na to, aby na koži neboli žiadne rezy ani viditeľne otlačené miesta. Kožovitá šupka chráni zrniečka, a tak vydrží toto ovocie pomerne dlho, dokonca aj vtedy, keď koža stvrdne. Čím tenšia šupka, tým sladšie sú bobuľky vo vnútri. Keďže sa granátové jablká zbierajú až dozreté, netreba ich doma nechaj „dôjsť“. Naopak, skladujte ich na chladnejšom a tmavšom mieste, kde vydržia dva týždne. Ak ich odložíte do chladničky, môžu vydržať dokonca viac ako mesiac.

Granátové jablko v kuchyni

Granátové jablko využijete v sladkých aj slaných pokrmoch. V prvom rade sa využíva jeho šťava na prípravu džúsov, ale aj kokteilov. Sirup z tohto ovocia je známy ako grenadína a je súčasťou rôznych alkoholických miešaných nápojov. V teplej kuchyni sa zrniečka pridávajú k hydinovému mäsu či rybám, ale môžu ozdobiť aj rizotá, šaláty alebo raňajkové kaše či dezerty.

Vedeli ste, že...?

  • Granátovník, na ktorom tieto plody rastú, dosahuje výšku od jedného po deväť metrov v závislosti od odrody.
  • Granátové jablko je jedno z najstarších druhov ovocia na svete a pravdepodobne pochádza z Perzie.
  • V jednom granátovom jablku sa priemerne nachádza asi 600 semienok jasno červenej farby.
  • Jedlé semienka, veľké asi ako kukuričné zrná, sa nazývajú arily.
  • Šťava granátového jablka zafarbí nielen ruky a oblečenie, v minulosti sa používala ako prírodné farbivo, najčastejšie na koberce.
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok