31. ročník veľtrhu nábytku a záhradkárska výstava Gardenia v plnom prúde

26.4.2023 19:17

Po trojročnej prestávke je veľtrh nábytku a výstava Gardenia v Nitre späť s jarou. Tentokrát sa obe exhibície spojili a pre návštevníkov otvorili svoje brány v národnom výstavisku Agrokomplex, kde budú až do konca apríla.

Medzinárodný veľtrh odštartovalo symbolické prestrihávanie pásky. Už od otvorenia sa na veľtrh začali hrnúť ľudia, ktorí si prišli prezrieť dizajnérske kúsky nábytku v ôsmich pavilónoch. Mladí ľudia si prišli na svoje v interaktívnom pavilóne, kde nájdu okrem iného aj malé kino. Medzi pavilónmi sa nachádza záhradskárska výstava Gardenia plná zelene, kvetov, domácich výrobkov, kožušín i pletených košíkov. Príjemná atmosféra v spojení s dobrým počasím dopriali výstave jedinečný náboj.

Podujatie neobišli ani význámné osobnosti. Za rezort pôdohospodárstva prišla strihať pásku generálna tajomníčka služobného úradu Zuzana Nouzovská. "Sme nadšení, že výstavy nabrali nový dych – znamená to, že nestratili návštevníkov. Ľudia si za pandemické roky od takýchto podujatí odvykli. Dnes je vidieť, že sa ľudia potrebujú socializovať a vidieť, tak sa vracajú na výstaviská," dodáva Nouzovská.

Nábytok ako zrkadlo spoločnosti

Nechýbali predslovy Mareka Hatasa – primátora Nitry, kurátorky veľtrhu Silvii Seneši Lutherovej v doprovode s Marošom Schmidtom, ktorí predstavili tému a výnimočnosť tohto ročníka. Verejnosti sa prihovoril aj Peter Zemanik zo Zväzu spracovateľov dreva. "Po týchto troch rokoch sme mali silnú túžbu reagovať na uplynulé obdobie – pandémiu a ďalšie krízy, v ktorých sa spoločnosť ocitla. Takto sme sa zhodli na téme humanita v dizajne, pretože priamo reflektuje rôzne problémy ktorými spoločnosť trpí," hovorí Seneši Lutherová.

Témou tohto ročníka je humanita v dizajne, ktorá sa zameriava na črty ľudskosti, empatie, starostlivosti a užitočnosti. Po pandemickej prestávke sa tak 31. ročníka veľtrhu zúčastnilo 410 vystavovateľov a predajcov z ôsmich krajín z celého sveta. Medzi vystavujúcimi nechýbajú ani študenti so svojími originálnymi kúskami, ktorých tvorba stála nemalú námahu. Dizajnérske školy na veťrhu zastupuje 36 študentov. Výstava je unikátna aj tým, že prezentuje práce, ktoré vznikali počas viacerých rokov pandémie koronavírusu a doposiaľ neboli nikde prezentované.

Návštevníci môžu prísť na zaujímavú výstavu, nakúpiť, zabáviť sa a vzdelávať do 30. apríla.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok