Ukrajinci pri Chersone zrejme prekročili Dneper, Rusi informujú o postupe v Bachmute

23.4.2023 16:09

Ruské sily tvrdia, že ovládli ďalšie územia v Bachmute, kde pokračujú v snahe získať plnú kontrolu nad mestom. S odvolaním sa na ruské ministerstvo zahraničia to napísala agentúra Reuters. Ukrajinské jednotky zase pri Chersone prekročili Dneper a obsadili pozície na jeho ľavom brehu, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) s odkazom na ruských blogerov.

Ukrajinci pri Chersone zrejme prekročili Dneper, Rusi hovoria o postupe v Bachmute
Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že vojaci zaistili ďalšie dva bloky v západných okresoch Bachmutu a že letecké jednotky poskytujú posily na severe a juhu. Majiteľ a šéf Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyhlásil, že jeho jednotky kontrolujú 80 percent Bachmutu. Kyjev opakovane poprel tvrdenie, že jeho sily sú pripravené stiahnuť sa. Agentúra Reuters nie je schopná správy z bojiska nezávisle overiť.

Bitka o Bachmut sa zmenila na jeden z najkrvavejších stretov počas 14 mesiacov trvajúcej vojny. Východoukrajinské mesto je takmer úplne zničené delostreleckým ostreľovaním a bojmi, ktoré sa v ňom odohrávajú.

Rusko tvrdí, že dobytie Bachmutu mu umožní ďalšie ofenzívy na východe Ukrajiny. Ak uspejú, budú moskovské sily pravdepodobne čeliť ešte väčším bitkám o neďaleké mestá Kramatorsk a Slovjansk.

Ukrajinci zase zrejme postúpili pri Dnepre. Zábery zverejnené ruským blogerom 22. apríla ukazujú, že ukrajinské sily zaujali pozície na ľavom brehu rieky, hoci nebolo jasné, "v akom meradle alebo s akými zámermi", uviedol ISW.

Šéf okupačnej správy Chersonskej oblasti, ktorú Rusko sčasti kontroluje, Vladimir Saldo poprel správu amerického think tanku. "Na ľavom (východnom) brehu rieky Dneper nie je žiadne nepriateľské oporné stanovište... naša armáda toto územie úplne kontroluje," napísal Saldo na telegrame.

Hovorkyňa ukrajinského južného veliteľstva Natalija Humenjuková správu nepotvrdila ani nevyvrátila a vyzvala k "informačnému pokoju", aby bola zaistená operačná bezpečnosť. "Chcem, aby všetci pochopili, že prekonať takú prekážku, ako je napríklad Dneper, je veľmi ťažká práca - keď frontová línia prebieha pozdĺž takého širokého a mohutného toku. Treba sa obrniť trpezlivosťou," povedala Humenjuková. Rusko stiahlo svoje sily zo západného brehu rieky v minulom roku.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok