ROZHOVOR: Útulky by sme mali financovať z verejných zdrojov, apeluje právnička zo Zvieracieho ombudsmana

Nevedia požiadať o pomoc a povedať, čo ich trápi. Reč je o nemých tvárach, ktorých práva obhajuje na Slovensku organizácia Zvierací ombudsman už približne desať rokov. Prečo sa psom nepolepšilo, aj keď pred zákonom už viac nie sú vecou? Čo ešte treba urobiť? Pýtali sme sa právničky Nikoly Ďurčíkovej, ktorá v organizácii pôsobí.

Sloboda zvierat
Foto: TA3 / David Duducz

Ďalšia snaha spočívala v príprave hromadnej pripomienky k návrhu zákona o poľovníctve. Snažíme sa presadiť zákaz strieľania spoločenských zvierat v poľovných revíroch alebo možnosť postarať sa na vlastné náklady o zranenú lesnú zver bez toho, aby človek bol stíhaný za trestný čin pytliactva. Zaoberáme sa aj témou eliminácie množiteľov na Slovensku. 

Usilujeme sa o systematickú zmenu, ktorá je roky ignorovaná zo strany kompetentných orgánov. Je potrebné začať financovať útulky a karanténne stanice z verejných zdrojov. Tým by sa navýšila ich kapacita a mohlo by sa vo veľkom pristúpiť k odoberaniu a kastrácii zvierat, a to najmä v marginalizovaných rómskych komunitách. 

S adopciami pomáha zahraničie

Uvádzate, že nenávistné prejavy voči deťom by nemali byť riešením problému týraných zvierat. Hovoríme o maloletých pochádzajúcich z marginalizovaných skupín. Vytvorili ste preto projekt Detský zvierací ombudsman. Darí sa mu znižovať nenávistné komentáre? 

S týmto projektom máme len krásne skúsenosti. Niekedy sme aj my prekvapení z reakcií detí. Sú nesmierne vnímavé, učenlivé, autentické a hlavne úprimné bytosti, ktorým vo väčšine prípadov stačí ísť len príkladom. Vysvetliť im problém s láskou a okamžite ho pochopia. Vzory správania majú najmä od dospelých osôb. Projektu sa darí, je to cesta. Toto vedomie nás ženie dopredu.

Ako naopak vnímajú tento projekt deti, ktoré v rámci neho edukujete? Ako sa s nimi spolupracuje? 

Projekt sa teší veľkej obľube zo strany edukovaných detí. Vo väčšine prípadov majú skutočný záujem o tému ochrany zvierat. So záujmom počúvajú a aktívne sa zapájajú. Deti s nadšením rozprávajú ich osobné skúsenosti z rôznych oblastí života zvierat. Interakcie s nimi sú väčšinou na vysokej úrovni. Keď sa s nimi rozprávam, nikdy to nie je len o mne. Deti témy aktívne podsúvajú. Tým ich učíme vyjadriť vlastný názor, nebojácne sa postaviť na stranu dobra a verejne vyhlásiť dôvod ich rozhodnutia. Je to cesta, ako vychovávať dobrých ľudí so správnymi hodnotami.

Mnohé psy čakajú na adopciu mesiace až roky. Osvojenie si mačiek je však komplikovanejšie a menej populárne. V útulkoch je plno, nehovoriac o počte túlavých mačiek. Ako sa snažíte komunikovať tento problém?

Otázku adopcie mačiek sa snažíme komunikovať cez podujatie Nájdite sa, ktoré pravidelne organizujeme dvakrát do roka. Taktiež, cez online aplikáciu najditesa.online so zvieratkom a aj v priebehu roka zdieľame príspevky so žiadosťou o adopcie konkrétnych mačiek. Často poukazujeme na túto tému, a ako by mal štát nastaviť systém, aby bol manažment túlavých mačiek zvládnuteľný a udržateľný.

Spolupracujete aj so študentmi právnických fakúlt v Trnave a Bratislave. Aký je ich záujem o prax pre Zvieracieho ombudsmana?

Spoluprácu sme v poslednom období rozšírili o Univerzitu Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a rokujeme aj o možnej spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici. Ak sa to podarí, budeme spolupracovať už so všetkými právnickými fakultami v rámci slovenských vysokých škôl. Študenti vnímajú možnosť stáže v kancelárii Zvieracieho ombudsmana ako prestížnu záležitosť, pretože sme jediní, kto sa zaoberá právnou ochranou zvierat na Slovensku a máme za sebou niekoľko dôležitých úspechov. Teší nás, že mladí a vzdelaní ľudia majú stále väčší záujem zaoberať sa témou ochrany zvierat. Iba mladá generácia vzdelaných ľudí so správnymi hodnotami môže meniť budúcnosť zvierat na Slovensku.

Keďže je osveta a komunikácia adopcií dostupnejšia cez sociálne siete, badať rokmi väčší záujem o zvieratá v útulkoch? 

Eliminovať počet zvierat v slovenských útulkoch bude téma na dlhé obdobie. V poslednom období boli prijaté aj ukrajinské zvieratá, keďže krajina je poznačená vojnou. Presné čísla adopcií nepoznáme, bola by potrebná precízna analýza, ktorá by bola vypracovaná na základe dát získaných od všetkých útulkov na Slovensku. Vo veľkej miere nám s adopciami pomáha aj zahraničie.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok