Odožeňte holuby raz a navždy: Skúste toto a nebudú vám chodiť na balkón a parapetu

14.3.2023 16:00

Ak vám holuby neustále lietajú pri dome či byte a znečisťujú okolie, zrejme viete, aký náročný je boj s nimi. Holubí trus je veľmi agresívny a dokáže niektoré povrchy nielen zašpiniť, ale doslova zničiť. Tu je niekoľko rád, ako si s týmito neželanými návštevníkmi poradiť.

Odožeňte holuby raz a navždy: Skúste toto a nebudú vám chodiť na balkón a parapetu
Foto: Pexels

Holuby nie sú veľmi obľúbené, keďže môžu prenášať choroby, znečisťujú a ničia parapety či dokonca fasády domov. Sú však vytrvalé a odnaučiť ich, aby lietali práve na váš balkón nie je vôbec jednoduché. Skúste nasledujúce rady.

Okoreňte im život

Najjednoduchšia rada je okoreniť holubom život. Nepotrebujete na to nič extra, len koreniny, ktoré týmto vtákom nevoňajú, čo je napríklad škorica, paprika alebo čierne korenie. Tieto pachy im prekážajú, akurát budete musieť toho na balkón nasypať pomerne dosť a pravidelne pridávať, pretože koreniny vietor rozfúka. Za pokus to však stojí.

Cédečka a umelé vtáky

Nevyzerá to možno esteticky, no kto raz bojoval s holubmi vie, že radšej sa bude na balkóne pozerať na zavesené staré cédečka, než upratovať po týchto mestských vtákoch všetok bordel. Holuby nemajú radi odlesky, sú pre nich nepríjemné, takže tento lacný trik zvykne fungovať. Rovnako ako na mnohých balkón nie sú makety predátorov pre okrasu, ale pre odplašenie holubov. Najviac sa boja havranov, no po čase si môžu holuby zvyknúť a zistiť, že im nehrozí reálne nebezpečenstvo, čiže začnú na váš balkón chodiť napriek tomuto opatreniu. O niečo účinnejšie je atrapu dravca zavesiť. Keď sa hýbe vo vetre, oklame nepriateľa dlhší čas.

Elektronická rušička

Podobne ako v lete na hmyz, aj na holuby existuje rušička, ktorá pomocou ultrazvuku znepríjemni lietajúcim záškodníkom pobyt u vás. Väčšina je na baterky alebo solárne dobíjanie, takže nemusíte riešiť napájanie. Pri výbere si však dobre preštudujte dosah a priestor, do ktorého je určená. Nájdete totiž rušičky určené síce do exteriéru, ale krytého ako je balkón alebo terasa, a iné sú zas na umiestnenie do záhrady. V prípade, že bývate v rušnom meste však nečakajte ani od tohto zázraky, pretože mestské holuby sú zvyknuté na rôzne ruchy a nemusí to na ne fungovať.

Pachové a gélové odpudzovače

Keby ste mali doma napríklad mravcov, zájdete do drogérie a kúpite proti nim postrek. Vedeli ste, že podobné prípravky existujú aj na holuby? Fungujú na pachovej báze v podobe spreju, ktorým postriekate miesta, kde sa vtáci zdržiavajú. Prípravok im smrdí, takže ich pri dlhšom a vytrvalejšom odháňaní týmto spôsobom naozaj dostanete preč. No treba mať na pamäti, že postrek treba aplikovať často, najmä po daždi. Gélové odpudzovače zas fungujú na princípe gélu, ktorý sa aplikuje na miesta, kde holuby zvyknú sedávať. Keď zacítia lepkavý povrch, zvyčajne ich to odradí a hľadajú príjemnejšie miesto. Myslite však na to, že ak takto potriete zábradlie na balkóne, na gél sa budú lepiť aj nečistoty a ani vy sa nebudete môcť oprieť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok