Jablko, zeler alebo cukor: Ak ich položíte ku chlebu, vydrží vám oveľa dlhšie čerstvý

14.3.2023 08:00

Možno vo vašej domácnosti nemáte problém s pečivom a stihne sa zjesť skôr, ako by sa pokazilo. No na druhej strane je mnoho rodín, kde sa vyhadzuje chlieb, pretože sa nestihne zjesť, kým je čerstvý. Takto mu však životnosť predĺžite a pochutnáte si na ňom o pár dní dlhšie.

Jablko, zeler alebo cukor: Ak ich položíte ku chlebu, vydrží vám oveľa dlhšie čerstvý
Foto: Pexels

Najjednoduchší spôsob je pečivo zamraziť a vyberať z mrazničky podľa potreby a podľa toho, koľko viete, že zjete. No existujú aj iné alternatívy.

Chlebník

Prvá možnosť nie je o tom, čo ku chlebu pridať, ale kam ho odložiť. Vedeli ste, že chlebník nie je len na okrasu, ale naozaj pomáha pečivu udržiavať si čerstvosť? V takomto priestore sa udrží v pečive vlhkosť, ktorá je základom pre mäkkú chuť. Inými slovami, bez nej by chlieb stvrdol.

Krájanie

Druhý trik je v krájaní. Všetci odrežeme chlieb z jedného konca a potom pokračujeme rovnakým smerom. No skúste bochník prerezať v strede, odkrojiť si toľko krajcov, koľko potrebujete a potom obe polovice chleba spojiť striedkou. Vďaka takejto malej zmene nebude bochník tak rýchlo vysychať.  

Jablko

Napriek chlebníku a triku s krájaním môžete životnosť chleba predĺžiť aj jablkom. Stačí, ak ho rozkrojíte a umiestnite vedľa chleba, ktorý je zabalený. Nevkladajte teda jablko priamo do vrecúška, v ktorom je pečivo.

Stopkový zeler

Jednu stonku zeleru môžete vložiť aj priamo do vrecúška, v ktorom skladujete chlieb. Podobne ako jablko pomôže pečivu udržať si vlhkosť, no vďaka vôni a faktu, že nebude stonka rozkrojená, sa nič nestane, keď sa bude zeler bochníka priamo dotýkať.   

Cukor

Ak skladujete pečivo v chlebníku, pravidelne doň pridávajte pár kociek cukru. Treba ich však meniť, pretože pohlcujú vlhkosť. V tomto prípade okrem predĺženia životnosti chleba nehrozí ani to, že ho napadne pleseň.  

Témy: jedlo chlieb
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok