Pod Tatrami predstavili unikátnu aplikáciu. Mala by pomôcť na včasné odhalenie autizmu

18.2.2023 14:07

Pod Tatrami predstavili unikátnu mobilnú aplikáciu. Pomôže včas odhaliť u detí autizmus. Vyvinuli ju na univerzite v Melbeurne. Užitočná však môže byť aj u nás. Slovensko totiž patrí medzi krajiny, kde zvyknú autizmus u detí diagnostikovať až príliš neskoro.

Rodičia často zaregistrujú, že s ich dieťaťom niečo nie je v poriadku. Signály však neberú vážne dúfajúc, že časom pominú. K situácii sa vyjadrila aj špeciálna pedagogička Zuzana Rochová: "Je veľa rodičov, ktorí odmietajú túto diagnózu, lebo z nej majú obavy." Vôbec pritom nie je jedno, či autizmus u detí odborníci diagnostikujú v druhom, alebo nebodaj piatom roku života.

Eva Turáková, zriaďovateľka Centra včasnej intervencie: "Ten rozdiel je naozaj veľký. U malého dieťaťa sa mozog vyvíja. Preto všetky štúdie hovoria, že intervencia sa musí podať čo najskôr. Ideálne do druhého roka života. U nás je to väčšinou určite až po štvrtom roku života." Práve preto dámy z Centra včasnej intervencie rozbehli na Slovensku aplikáciu, ktorú na vedeckých základoch vyvinuli v Austrálii.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok