Poslanci prelomili veto prezidentky, znova schválili zákon o EIA

17.2.2023 12:15

Poslanci Národnej rady SR v hlasovaní prelomili veto prezidentky Zuzany Čaputovej a opätovne schválili novelu zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie. Hlava štátu žiadala, aby parlament pri opätovnom prerokovaní zákon neprijal ako celok.

Lokácie
Foto: TA3 / David Duducz

Poslanci pri opätovnom rokovaní prijali pozmeňujúci návrh, ktorým sa posunula účinnosť legislatívy na 1. apríla. Zákon má zrýchliť niektoré povoľovacie procesy. Obmedziť sa má vyjadrovanie verejnosti ku kolaudácii objektu, ak pri výstavbe nedošlo k zmenám. 

Rovnako nebude možné vznášať znovu tie isté pripomienky v rôznych fázach povoľovania, orgány ich budú môcť odmietnuť. Skracujú sa aj niektoré lehoty na vyjadrenie úradov, rušia sa niektoré možnosti na prerušenie konania. Stanovujú sa presné lehoty, dokedy majú orgány pripomienky vyriešiť. Úprava rieši aj postup v prípade, ak sa investor nedohodne so znalcom, ktorý vypracuje odborný posudok.

Hlava štátu pri vrátení zákona parlamentu upozornila, že obsahuje viacero ustanovení, ktoré vykazujú znaky nesúladu s ústavnými a medzinárodnoprávnymi požiadavkami i s požiadavkami vyplývajúcimi z práva Európskej únie. 

Podotkla, že akákoľvek právna úprava obmedzujúca zaručené práva a slobody musí byť predmetom riadneho legislatívneho procesu. V odôvodnení svojho veta konštatovala, že po prijatí pozmeňujúceho návrhu, ktorý prišiel krátko pred hlasovaním, sa zmenil celý obsah pôvodného poslaneckého návrhu zákona.

Zákon o dani z osobitnej stavby sa schválil

Poslanci Národnej rady SR schválili zákon o dani z osobitnej stavby vrátený prezidentkou Zuzanou Čaputovou aj so zohľadnením jej pripomienky. Zo zákona tak vypadlo samotné zdanenie tranzitného plynovodu. Schválená právna norma prináša zmenu vo výpočte registračných poplatkov za motorové vozidlá, ako aj zrušenie koncesionárskych poplatkov.

Psy a mačky môžu mať lepšiu ochranu

Ochrana psov či mačiek pred týraním by sa mohla rozšíriť. Poslanci to posunuli do druhého čítania novelu Trestného zákona, ktorú predložila poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina). Novela by mohla upraviť aj trestnú zodpovednosť za usmrtenie spoločenského zvieraťa.

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je predovšetkým upraviť trestnú zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zviera - psa a mačku s cieľom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože, kožušiny a podobne, a to v prípadoch, keď neboli splnené zákonné dôvody na usmrtenie zvieraťa," píše sa v predložených materiáloch.  

Zjednodušenie procesu povoľovania

Proces povoľovania revitalizácie vodných tokov sa má zjednodušiť. Predpokladá to novela vodného zákona, ktorú schválili poslanci. Definovať sa tiež majú nové pojmy "revitalizácia vodného toku" a "prírode blízke opatrenia".

Na odstránenie alebo zmenu vodnej stavby, ktorou sa upravuje alebo zriaďuje koryto vodného toku a ktorá svoju funkciu už neplní alebo ju plní iba čiastočne, má postačovať ohlásenie vlastníka stavby orgánu štátnej vodnej správy. Návrh tiež špecifikuje, kedy vodná stavba neplní svoju funkciu a podmienky na jej odstránenie alebo zmenu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok