Juraj Krúpa pre ta3: Kým Rusko nedostane na frak, mier nebude

22.2.2023 00:00

Blíži sa ročné výročie vpádu ruských vojsk na územie Ukrajiny. Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa v rozhovore pre ta3 uviedol, že slovenský národ by mal mať pre Ukrajinu pochopenie a podporovať ju v jej boji o udržanie si národného povedomia.

Juraj Krúpa pre ta3: Kým Rusko nedostane na frak, mier nebude
Foto: TASR - Jakub Kotian

Slovensko zasiahol konflikt z viacerých hľadísk, najprv tu bol prílev utekajúcich Ukrajincov pred vojnou, neskôr energetická kríza. Čo sme podľa vás zvládli dobre a čo sme ako štát mohli urobiť lepšie?

Na energetickú krízu nebol nikto dostatočne dobre pripravený, videli sme to aj v ďalších krajinách. Niekoľko krajín urobilo aj strategické chyby, ako napríklad Nemecká spolková republika, ktorá sa veľmi opierala o energetickú dohodu s Ruskou federáciou, ktorá sa im teda nevyplatila. Čo sa týka energetickej krízy ako takej, samozrejme, že prišla a bude nejakým spôsobom doznievať. Otázkou je, ako dlho to ešte potrvá. Ja osobne očakávam, že to potrvá ešte rok až rok a pol, kým sa vysporiadame s touto energetickou krízou, kým budú diverzifikované zdroje energií ako takých, ktoré budú prichádzať do Európy.

Čo sa týka utečeneckej krízy, s tým sme mali spočiatku trochu problém, ale vtedy zaskočili dobrovoľníci, ľudia a mimovládne organizácie, ktorí to veľmi dobre zvládali. Myslím si, že dnes sme už tú vlnu ako takú zvládli a dúfam, že sme pripravení aj na nejaké ďalšie vlny, aj keď si myslím, že sa už nebudú opakovať.

S vojnou sú spojené rôzne dezinformácie a hoaxy, ktoré sa šíria. Ktorý z nich vás najviac pobúril?

Mňa najviac vytáča to papagájovanie kremeľskej propagandy našou opozíciou, najmä Smerom, že treba mier. Samozrejme, že všetci si ho želáme. Ale to je tak nič nehovoriace. Mier musí byť aj spravodlivý. Toto je niečo, čo ma vytáča, pretože je to zahmlievanie a klamanie o faktoch, ktoré sú. Je to vyslovene taký bojazlivý prístup typu "nech už to radšej skončí, nech je pokoj, nech sa nás to netýka, veď nejako bolo, nejako bude, možno si nás nevšimnú a keby si nás aj všimli, tak dúfam, že nás ochránia".

To je presne tá politika, ktorú robí Smer, a papagájovanie kremeľskej propagandy, ktorá jednoducho rozkladá túto spoločnosť. To vidíte aj na rôznych ukazovateľoch. Napríklad to, že ľudia si myslia, že ich budú verbovať do vojny na Ukrajine, myslia si, že sa vyhnú mobilizácii, keď podpíšu nejaký papier a podobné veci. Toho je tu strašne veľa, ale toto sú aktuálne také najväčšie momenty.

Spomenuli ste, že všetci chcú mier. Čo sa musí stať, aby sa obe strany stretli pri jednom stole s cieľom ten mier vyrokovať?

Jediný, kto predložil desaťbodový plán mieru je Volodymyr Zelenskyj a Ukrajina, ktorá ho navrhla. Rusko ho odmieta a namiesto toho mobilizuje a chystá ďalšie ofenzívy. Pokiaľ Rusko jednoducho nedostane "na frak", neuvedomí si, že takto sa jednoducho nedá v medzinárodnom spoločenstve správať takýmto agresívnym spôsobom voči svojim susedom, tak dovtedy mier nebude.

Celý rozhovor s Jurajom Krúpom si môžete pozrieť na našom YouTube kanáli.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok