Rozbor osemfinále Ligy majstrov: Čakajú nás súboje gigantov, v hre budú aj dvaja Slováci

14.2.2023 00:00

Dátum 14. február tento rok neznamená len sviatok zamilovaných. Je aj dňom, na ktorý čakali futbaloví fanúšikovia na celom svete – začína sa vyraďovacia fáza Ligy majstrov. Nemilosrdný žreb proti sebe postavil hneď niekoľko velikánov starého kontinentu. Pozrite si rozbory stretnutí osemfinálového kola najprestížnejšej európskej futbalovej súťaže.

Rozbor osemfinále Ligy majstrov: Čakajú nás súboje gigantov, v hre budú aj dvaja Slováci
Foto: TASR/AP

Po dvadsiatich kolách je Liverpool v Premier League desiaty a na priečky zaručujúce účasť v budúcom ročníku Ligy majstrov stráca už 12 bodov. Klub prežíva najhoršiu sezónu pod vedením Jürgena Kloppa, na konte má v lige už sedem prehier. Pre porovnanie, za celú minulú sezónu prehral len dvakrát. Je nutné podotknúť, že káder trápia od úvodu ročníka zranenia. Aj napriek tomu to však ani zďaleka nie je ten Liverpool, ktorý pod vedením nemeckého kormidelníka poznáme.

Liga majstrov je súťažou, v ktorej exceluje "Biely balet", na konte má historicky najviac titulov (14) a od sezóny 2013/2014 ju ovládol celkovo päťkrát. Dvakrát pritom vo finále porazil práve Liverpool. Ten má tak Realu čo vracať. Je však otázne, či na to tento tím momentálne má kvalitu a potrebnú formu. O Madride je totiž známe, že práve v Lige majstrov sa vie vybičovať k najlepším výkonom. Svedčí o tom aj jeho cesta za minuloročným prvenstvom – vyradil na nej postupne PSG, Chelsea, Manchester City a práve Liverpool.

Frankfurt – Neapol 

Zaujímavé meranie síl čaká minuloročného víťaza Európskej ligy Eintracht Frankfurt a lídra talianskej Serie A SSC Neapol. Nemecký klub sa na jeseň dostal z mimoriadne vyrovnanej skupiny, v ktorej sa stretol s Tottenhamom, Sportingom Lisabon a Olympique Marseille. V bundesligovej tabuľke mu patrí šieste miesto, no na štvrtú priečku stráca len dva body.

Neapol, v ktorého strede zohráva dôležitú úlohu slovenský záložník Stanislav Lobotka, na jeseň ovládol skupinu v konkurencii Liverpoolu či Ajaxu Amsterdam. V aktuálnom ročníku Serie A sa mu mimoriadne darí. Zdá sa, že neohrozene kráča za prvým ligovým titulom od sezóny 1989/1990, keď jeho dres obliekal legendárny Diego Maradona.

Stretnutie Frankfurtu a Neapolu zrejme nebude patriť medzi divácky najsledovanejšie. Malo by však ísť o pomerne vyrovnaný boj dvoch útočne ladených tímov.

Inter Miláno – FC Porto 

Do osemfinálovej fázy sa prebojoval aj druhý milánsky klub. Na jeho čele stál s kapitánskou páskou Milan Škriniar. Po dohode na prestupe do PSG slovenský obranca síce sezónu dohrá v Interi, no kapitánom už nebude. Na jeseň sa Milánčania prebojovali do osemfinále zo "skupiny smrti", v ktorej boli s Bayernom a Barcelonou.

Škriniarov klub sa v tabuľke Serie A síce nachádza na druhom mieste, no na prvý Neapol stráca priepastných 16 bodov. V posledných dvoch týždňoch sa "Nerazzurri" na vyraďovací zápas naladili dvoma dôležitými víťazstvami, v pohári zdolali Atalantu a v ligovom mestskom derby AC.

Porto má za sebou jesenný triumf v základnej skupine Ligy majstrov a v portugalskej lige stráca na Benficu päť bodov. Aj "Draci" si nedávno pripísali významnú výhru, uplynulý víkend zdolali v Lisabone Sporting 2:1. Zdá sa, že obe mužstvá tak idú do vzájomného duelu dobre naladené. Sila kádra by však mala hovoriť v prospech Interu.

RB Lipsko – Manchester City 

Súboj Lipska a Manchesteru City ponúka zrejme najmenej vyrovnanú konfrontáciu. Hoci nemecký klub pravidelne obsadzuje popredné priečky v Bundeslige a nie je mu cudzia ani vyraďovacia časť Ligy majstrov, len ťažko sa môže silou a hĺbkou kádra porovnávať so "Citizens".

Zverenci Pepa Guardiolu jednoznačne ovládli základnú skupinu ligy šampiónov a v Premier League postupne doháňajú vedúci Arsenal. Španielsky kormidelník na britských ostrovoch vyhral všetko, čo sa dalo, no stále mu na lavičke City chýba prvenstvo v Lige majstrov. Najbližšie bol v sezóne 2020/2021, no v čisto anglickom finále jeho tím nestačil na Chelsea.

Lipsko momentálne okupuje v domácej súťaži piatu priečku. Tento klub na európskej scéne určite nie je žiadnym nováčikom, pred tromi rokmi sa dokonca prebojoval do semifinále Ligy majstrov. Každopádne, postup cez Manchester City by bol veľkým prekvapením.

14. februára:

  • PSG - Bayern Míchov
  • AC Miláno - Tottenham

15. februára:

  • Dortmund - Chelsea
  • Club Bruggy - Benfica Lisabon

21. februára:

  • Liverpool - Real Madrid
  • Eintracht Frankfurt - SSC Neapol

22. februára:

  • Inter Miláno - Porto
  • RB Lipsko - Manchester City

7. marca:

  • Chelsea - Dortmund
  • Benfica Lisabon - Club Bruggy

8. marca:

  • Bayern Mníchov - PSG
  • Tottenham - AC Miláno

14. marca:

  • Porto - Inter Miláno
  • Manchester City - Lipsko

15. marca:

  • Real Madrid - Liverpool
  • SSC Neapol - Eintracht Frankfurt
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok