Tak takto?!: Deformovaný systém neumožňuje slovenským seniorom dôstojne dožiť v domácom prostredí

17.1.2023 10:06

Slovenský systém sociálnej starostlivosti má obrovské množstvo deformít. Pre jeho klientov, ale aj pre ľudí, ktorí sa o nich starajú, to spôsobuje diskomfort. Chýbajúci personál chce štát momentálne riešiť náborovými príspevkami, ktoré by zle platených ľudí udržali v zariadeniach.

dôchodcovia seniori ženy babka ilu 1140 px (TASR/Pavol Ďurčo)
Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Pri vysokých cenách, ktoré drvia všetky segmenty ekonomiky, sa aj zariadenia sociálnych služieb snažia šetriť na všetkom, čo sa dá, pričom obchádzajú štandardy kvality. Experti upozorňujú, že namiesto nesystémového nalievania peňazí by sa najprv mal urobiť audit. Aby sa zistilo, koľko peňazí chýba, aby sme sa dostali do štandardu.

Zásadným momentom je aj fakt, že nastavenie systému starostlivosti vyslovene neumožňuje ľuďom, aby ostali v domácom prostredí. To by sa dalo, ak by prijímateľom príspevkov na starostlivosť bol priamo klient, nie poskytovateľ starostlivosti. Takto to funguje v susedných krajinách, v Českej republike či Rakúsku.

Po zavedení poskytovania príspevku priamo prijímateľovi, ostalo v domácom prostredí až 70 percent klientov. Sociálne služby sa tak stali jedným z najväčších zamestnávateľov. Tento fakt je dôvodom, prečo v Česku nepoznajú jav, ktorý sa u nás masovo vyskytuje - opatrovateľky cestujúce na dvojtýždňové turnusy do Rakúska a ďalších bohatých krajín únie.

Sociálne služby sú služby vo verejnom záujme štátu a Európska únia nám predpisom ukladá ich dostatočne financovať. Aká je cena dôstojného dožitia na Slovensku? Koľko z nej ostáva na pleciach rodín? O téme bude v dnešnej relácii Tak takto?! hovoriť Anka Žitná s analytikom Martinom Halásom. 

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok