Tak takto?!: Zariadenia sociálnych služieb sú drahé, preplnené a nemajú dostatok personálu. Kvalitu ich služieb skontrolujú inšpektori

12.1.2023 10:09

Kríza životných nákladov tvrdo zasiahla všetky odvetvia podnikania a drvivú väčšinu slovenských rodín. Čelíme bezprecedentnému nárastu cien a neexistuje položka výdavkov, ktorá by sa nepohla smerom nahor.

zariadenie sociálnych služieb ilu 1140px (TASR/Henrich Mišovič)
Foto: TASR/Henrich Mišovič

V tejto situácii si musia vedieť poradiť aj zariadenia sociálnych služieb, ktoré už aj doteraz fungovali v hrubo podfinancovanom systéme. Jednou z položiek, na ktorých sa šetrilo, boli zamestnanci. Stavy personálu v zariadeniach sú dlhodobo poddimenzované, trpí tým kvalita poskytovaných služieb klientom.

Od konca minulého roka máme na Slovensku zákon o inšpekcii v sociálnych službách. Inšpektori by mali zabezpečiť kontrolu toho, či užívatelia sociálnych služieb- seniori, zdravotne postihnuté osoby aj deti dostávajú za svoje peniaze služby v primeranej kvalite. 

O dozore nad poskytovaním sociálnych služieb v aktuálnych podmienkach energetickej a inflačnej krízy bude v relácii Tak takto?! hovoriť Anka Žitná s generálnym riaditeľom inšpekcie v sociálnych službách Jánom Hudákom.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok