Moskva vymenovala Gerasimova za veliteľa ruských síl nasadených na Ukrajine

11.1.2023 17:06

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vymenoval za veliteľa ruských jednotiek nasadených na Ukrajine náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova. Novo utvorený post v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu doteraz zastával Sergej Surovikin, ktorý sa teraz stal Gerasimovým zástupcom, napísal ruskojazyčný server BBC. Britské ministerstvo obrany označilo Gerasimovovo vymenovanie za významný posun v prístupe ruského prezidenta Vladimíra Putina k riadeniu vojny a tiež za priznanie vážnosti problémov, ktorým Rusko čelí.

"Náčelník generálneho štábu, armádny generál Valerij Gerasimov, bol menovaný veliteľom Zjednotenej skupiny vojsk (síl)," uviedlo ruské ministerstvo obrany. Gerasimov podľa neho povedie vojská v oblasti "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

Cieľom zmien je podľa ministerstva zvýšiť efektivitu riadenia vojenských operácií na Ukrajine, na ktorú Rusko zaútočilo vlani vo februári. "Zvýšenie úrovne vedenia špeciálnej operácie súvisí s rozšírením škály úloh vedených v priebehu jej realizácie a potrebou zaviesť užšiu spoluprácu medzi rôznymi zložkami ozbrojených síl," píše sa vo vyhlásení.

Okrem Surovikina, ktorý pôsobí aj ako veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl, sa Gerasimovovými zástupcami stali veliteľ pozemných vojsk Oleg Saljukov a zástupca náčelníka generálneho štábu Alexej Kim.

Šojgu menoval Surovikina, vtedajšieho veliteľa Južného vojenského okruhu, na pozícii veliteľa ruských jednotiek na Ukrajine iba vlani v októbri. Ruská armáda v tej dobe čelila na Ukrajine radu čiastkových porážok a súvisiacej kritike svojich operácií, ktorá zaznievala aj od podporovateľov Kremľa.

Ruské sily teraz tvrdo bojujú s ukrajinskými jednotkami pri východoukrajinskom Bachmute a priľahlom Soledare. Podľa ukrajinských predstaviteľov ide o jedny z najtvrdších bojov od začiatku vojny.

"Nasadenie náčelníka generálneho štábu ako veliteľa na bojisku je indikátorom rastúcej vážnosti situácie, ktorej Rusko čelí, a jasným uznaním toho, že ťaženie nedosahuje strategické ciele Ruska," uviedlo britské ministerstvo obrany na twitteri. Predpovedalo, že Gerasimovovo vymenovanie zrejme vyvolá krajne odmietavú reakciu veľkej časti komunity krajných nacionalistov a vojnových blogerov, ktorá stále viac obviňuje Gerasimova zo zlého vedenia vojny. Naproti tomu generála Surovikina táto komunita vychvaľovala za "realistickejší prístup". Podľa Londýna ale budú Surovikinova autorita a vplyv vo funkcii Gerasimovovho zástupcu takmer určite značne obmedzené.

Šesťdesiatšesťročný generál Gerasimov je náčelníkom generálneho štábu od novembra 2012, kedy sa funkcie ministra obrany ujal Šojgu. Predtým bol Gerasimov dva roky zástupcom náčelníka generálneho štábu. Rodák z tatárskej Kazane a absolvent niekoľkých vojenských akadémií slúži v armáde od roku 1976. Počas svojej kariéry pôsobil v Poľsku, velil práporu na Ďalekom východe, slúžil v Pobaltí a počas druhej rusko-čečenskej vojny bol napríklad veliteľom 58. armády Severokavkazského vojen.

Spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a ministrom obrany Šojgom podľa západných vojenských expertov tvorí Gerasimov trojicu, ktorá rozhodovala o ruskej invázii na Ukrajinu. Vlani sa v tlači objavili správy, že bol zranený pri návšteve frontovej línie v Donbase. Moskva túto informáciu nepotvrdila.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok