Do USA prichádzajú mrazivé Vianoce, pre zlé počasie zrušili tisícky letov

23.12.2022 12:12

Tesne pred Vianocami zasiahla Spojené štáty jedna z najhorších vĺn mrazov a výdatného sneženia. Varovanie pred zimným počasím bolo vydané pre rozsiahle oblasti, v ktorých žije viac ako 200 miliónov ľudí. V celých USA bolo v piatok zrušených vyše 4600 letov, informovala agentúra AP. Prívalu snehu čelí aj Kanada.

Desiatky miliónov Američanov sa musia vysporiadať s mrazivými teplotami, snehovými búrkami či výpadkami elektrického prúdu. Ruší aj sviatočné stretnutie. Zimná búrka, ktorá krajinu zasiahla, je podľa meteorológov svojím rozsahom takmer bezprecedentná. Nejakému druhu výstrahy pred zimným počasím je podľa AP vystavených zhruba 60 percent obyvateľov USA, podľa Národnej meteorologickej služby (NWS) ide o 200 miliónov ľudí.

Napríklad v Denveri v štáte Colorado klesli teploty pri prechode studeného frontu počas 24 hodín o zhruba 40 stupňov. V štátoch Kansas a Oklahoma podľa miestnych médií dodnes prišlo o život päť ľudí pri dopravných nehodách, ku ktorým zjavne prispelo terajšie počasie.

Podľa agentúry AFP už v Severnej Amerike padlo niekoľko teplotných rekordov, keď bolo na západe Kanady nameraných mínus 53 stupňov, v americkom štáte Minnesota mínus 38 stupňov, v texaskom Dallase na juhu USA mínus 13 av Houstone mínus osem stupňov. V štátoch Montana, Južná Dakota a Wyoming už boli namerané hodnoty okolo mínus 45 stupňov Celzia.

Podľa webu PowerOutage.us bolo v piatok len v štáte Texas bez elektriny vyše 80 000 odberateľov z viac ako 12 miliónov. V celých USA bolo takto postihnutých viac ako 1,4 milióna domácností a firiem. Distribútori elektriny vyzvali firmy a verejnosť, aby čo najviac obmedzili spotrebu bez toho, aby to bolo na úkor bezpečnosti.

V celých USA bolo v piatok zatiaľ zrušených viac ako 4600 vnútroštátnych a medzinárodných letov, vyplýva z informácií serveru FlightAware. Chaos postihol leteckú dopravu práve v čase, keď sa ľudia potrebujú dostať domov na sviatky. Niektoré letiská, napríklad medzinárodné letisko Seattle-Tacoma, uzavrelo svoje ranveje. V Kanade spoločnosť WestJet od dnešných 9:00 miestneho času zrušila všetky prílety a odlety na torontskom Pearsonovom medzinárodnom letisku.

Meteorológovia očakávajú, že pri Veľkých jazerách na pomedzí USA a Kanady sa vytvorí takzvaná "bombová cyklóna", kedy veľmi prudký pokles atmosférického tlaku spôsobí silnú búrku. To vytvorí podmienky pre búrky sprevádzané silným vetrom a snežením. Chladné počasie v USA zvýšilo záujem o ubytovne pre ľudí bez domova. Napríklad v Detroite boli niektoré už vo štvrtok zaplnené. "Nikoho neposielame späť do tej zimy," povedala však denníku Detroit News hovorkyňa útulku pre rodiny COTS Aisha Morrellová-Fergusonová.

Pre Buffalo v štáte New York meteorológovia predpovedajú snehovú búrku, aká sa vyskytne raz za generáciu, sprevádzanú nárazovým vetrom s rýchlosťou až 105 kilometrov za hodinu. Hrozia preto rozsiahle výpadky prúdu. Starosta mesta Byron Brown vyzval obyvateľov, aby neopúšťali domovy a hokejová NHL odložila stretnutie medzi domácimi Sabres proti tímu Tampa Bay Lightning. Počas víkendu by v oblasti mohlo napadnúť až 120 centimetrov snehu, uviedol podľa AP meteorológ NWS Richard Otto.

Vo Vermonte, ďalšom štáte na severovýchode USA, je situácia taká zlá, že tu pre dnešok prerušil prevádzku vlakový dopravca Amtrak. Predčasne sa zatvorili niektoré regionálne úrady. Z pobrežia štátu Maine bol v piatok ráno miestneho času hlásený vietor dosahujúci v nárazoch rýchlosť 113 kilometrov za hodinu. Na Mount Washingtone, najvyššej hore amerického Severovýchodu, v štáte New Hampshire fúkal vietor s rýchlosťou až 210 kilometrov za hodinu.

Rovnako rýchlo, ako mrazivá vlna do USA prišla, by zasa mohla odznieť. V niektorých oblastiach na severozápade USA majú teploty čoskoro opäť stúpnuť. Na mnohých miestach má byť podľa NWS už cez víkend opäť o 20 až 30 stupňov teplejšie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok