ROZHOVOR: Aké bude cez Vianoce počasie? Meteorologička SHMÚ prezradila, čo nás čaká

S Vianocami prichádza oddych. Mnohí majú v práci dovolenky, deti si užívajú zimné prázdniny. Voľný čas delíme nielen medzi rodinu, niektorí ho využívame aj na šport, turistiku či menšie výlety. Aké bude cez Vianoce počasie? Budeme sedieť zavretí doma alebo sa bez obáv môžeme vybrať na hory za slnkom a snehom? Pozrite si exkluzívnu vianočnú predpoveď meteorologičky SHMÚ Nikolety Hruškovej pre ta3.

ROZHOVOR: Aké bude počasie cez Vianoce?
Foto: ta3

Ako to bude s teplotami medzi sviatkami? Aké maximá môžeme očakávať?

Najvyššie teploty budú a najteplejšie bude práve na Štedrý deň, potom v nedeľu na Prvý sviatok vianočný očakávame slabé ochladenie, zhruba o 2 – 3 stupne Celzia. Teplota bude v rozpätí od 2 do 7 stupňov Celzia. Teplejšie bude opäť na západnom, prípadne juhozápadnom Slovensku tam okolo 9 stupňov Celzia, čiže najviac do 11 stupňov Celzia. V dňoch od 26. decembra, celý týždeň až do Silvestra, by sa mala denná teplota udržiavať v intervale zhruba 2 – 8 stupňov Celzia.

Aká bude silvestrovská noc? Môžeme rátať aj so zrážkami?

V tejto chvíli je veľmi ťažké povedať, ako bude 31. decembra. Pokiaľ ide o teplotný výhľad a zrážkový, vyzerá to tak, že Silvester bude teplotne slabučko nad priemerom a zrážkovo zhruba na úrovni priemeru, ale ako to bude so zrážkami práve v tú noc, to je ešte v tejto chvíli dosť predčasné povedať.

Aký vplyv budú mať na tohtoročné vianočné sviatky klimatické zmeny, ktoré sme cítili napríklad aj počas leta? Pocítime tento rok fenomén vianočného oteplenia?

Áno, vianočné oteplenie sa naozaj prejaví. Doteraz sme mali veľmi chladné počasie aj s mrazmi na Orave, kde klesala teplota do rána pod -20 stupňov Celzia a dnes (vo štvrtok 22. decembra) sme tam namerali napríklad plus 6-7 stupňov Celzia. Oteplenie skutočne prišlo a fenomén vianočného oteplenie sa potvrdil.

Naše územie sa v posledných rokoch v zimnom období častokrát nachádza medzi dvoma výrazne odlišnými vzduchovými hmotami – výrazne studenou vzduchovou hmotou oblasti Ukrajiny, Ruska na jednej strane, a na druhej strane výrazne teplou vzduchovou hmotou, ktorá je smerom juhozápadne od nášho územia, čiže nad západným centrálnym Stredomorím.

Potvrdilo sa, že Stredozemné more, najmä jeho západná časť je výrazne teplejšia ako uplynulé roky. Tým, že sa nachádzame na pomedzí týchto dvoch vzduchových hmôt, tak sa nám strieda raz vpád studeného vzduchu zo severu alebo severovýchodu, a na druhej strane prílev teplého vzduchu od západu prípadne juhozápadu, takže u nás tá nulová izoterma alebo nulová teplota kolíše v období jednak v priestore, a jednak v čase. Raz máme počasie mrazivé, a potom môže náhle prísť také ako teraz, teda výrazné oteplenie.

Celý rozhovor s Nikoletou Hruškovou z SHMÚ o tom, aké bude počasie cez Vianoce, nájdete nižšie.

Strana 2 / 2

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok