Na front odišiel manžel, domov sa vrátil tyran. Ruských vojakov trápia psychické problémy aj roky po vojne

15.12.2022 06:00

Keď sa Vladimir vrátil z frontovej línie do svojho rodného mesta na Sibíri, manželka ho sotva spoznala. Milý mladý muž, za ktorého sa vydala na univerzite, bol preč. Namiesto toho žila s násilníckym manželom, ktorý sa bežne opíjal do bezvedomia, surovo ju bil a týral ich tri deti.

Na front odišiel manžel, domov sa vrátil tyran. Ruských vojakov trápia psychické problémy aj roky po vojne
Foto: Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ich štyri roky šťastného manželstva sa skončili, keď Vladimira v polovici 80. rokov odviedli do sovietskej armády a poslali bojovať do Afganistanu, píše The Washington Post. Zriedka hovoril o tom, čo zažil, s výnimkou prípadov, keď sa počas popíjania podelil o spomienky .

"Opíjal sa tak, že si nepamätal, kto stál pred ním, a pomýlil si nás s tými v prvej línii, kričiac, že nás všetkých zabije," povedala jeho dcéra Alya v rozhovore pod podmienkou, že na ochranu súkromia jej rodiny budú použité iba krstné mená.

Prvé prípady

Je všeobecne známe, že psychické problémy vojakov trápia dlho po skončení bojov. A keďže ruský prezident Vladimir Putin pokračuje vo svojej krvavej vojne na Ukrajine, je len otázkou času, kedy sa tisíce veteránov začnú vracať z frontu k svojim rodinám. Čaká ich zlyhávajúci systém starostlivosti o duševné zdravie, ktorý podľa mnohých odborníkov nie je o nič lepší než ten z čias vojny v Afganistane alebo dvoch vojen v Čečensku.

Násilné potýčky za účasti vojakov, ktorí sa tento rok vrátili z Ukrajiny, už prenikajú do ruskej spoločnosti, ktorá sa snaží vojnu vytlačiť z každodenného života.

V septembri vojak, ktorý sa nedávno vrátil z Ukrajiny, vošiel do pizzerie v Tule a napadol majiteľa kovovou stoličkou, údajne preto, lebo sa mu nepáčilo, ako sa naňho pozrel. Mesiac predtým neďaleko ukrajinských hraníc v Rostove nad Donom zastrelil kapitán raketového pluku podľa miestnych médií taxikára, ktorý povedal, že je proti invázii na Ukrajinu.

Vojna je podvod

Počas deviatich mesiacov vojny na Ukrajine už zomrelo viac ruských vojakov ako počas desaťročnej sovietskej misie v Afganistane, pri ktorej zahynulo 15-tisíc ľudí. Podľa odhadov britského ministerstva obrany na Ukrajine padlo už viac ako 25-tisíc Rusov.

"Keď sa vojaci vrátia z Ukrajiny, ich rodiny a priatelia budú prvými, ktorí budú trpieť, pretože vojaci sa zbláznia zo všetkej nespravodlivosti," povedal Dmitrij Florin, novinár a veterán z druhej čečenskej vojny. "A ak im neskôr začne dochádzať, že celá vojna na Ukrajine je jedným z najväčších podvodov tohto storočia a že ich tam poslali ako dobytok, aby zabíjali ľudí vlastnými rukami, bude to nočná mora."

"Po príbuzných bude štát ich ďalším cieľom hnevu a hlavným nepriateľom, keďže je to štát, ktorý zničil ich životy" dodal Florin. Povedal, že jeho turnusy v Čečensku ho stále prenasledujú v opakujúcej sa nočnej more, kde mu generál nariaďuje, aby sa vrátil, aj keď pred rokmi opustil armádu.

Tvrdí, že autority po návrate z vojny zlikvidovali mnohých jeho kamarátov. Sľúbených platieb sa mnohí nikdy nedočkali a úradníci zamietli ich žiadosti o akúkoľvek rehabilitáciu alebo psychologickú pomoc. Jediné poradenstvo bolo počas povinných prípravných sedení pred každým odchodom do Čečenska, čo podľa neho vyzeralo skôr ako ideologická prednáška plná nenávisti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok