Vraždy vo väznici a elektrošoky na genitálie. Ukrajinci z Chersonu prehovorili o mučení

20.11.2022 00:00

Ukrajinskí vyšetrovatelia z Chersonu tvrdia, že ruskí vojaci obsadili záchytné centrum pre mladistvých, v ktorom bili, mučili a zabíjali ľudí. Denník The Guardian našiel viacero svedectiev o zverstvách, ktoré Rusi vykonávali na nevinných civilistoch.

sfge
Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia z Chersonu odhalili mučiareň, kde vraj nepriateľskí vojaci zadržali, mučili elektrickým prúdom a bili desiatky mužov. Niektorých z nich mali aj zabiť, napísal denník The Guardian. Polícia uviedla, že centrum pre mladistvých obsadili ruskí vojaci približne v polovici marca a premenili ho na väzenie pre mužov, ktorí s nimi odmietli spolupracovať alebo pre tých, ktorých obvinili z partizánstva.

Zvuky mučenia

Traja susedia a dvaja miestni obchodníci uviedli, že prvé výkriky počuli asi šesť týždňov po tom, ako videli ruských vojakov prevziať kontrolu nad budovou. Títo svedkovia povedali, že videli, ako do budovy viedli ľudí s vrecami na hlavách a z budovy vynášali niekoľko tiel. Mykola Ivanovych, ktorého balkón má výhľad na zadný dvor provizórneho väzenia povedal, že videl, ako hodili dve telá do garáže za strediskom. Keď novinári a prokurátori po prvýkrát vstúpili do budovy, telá medzitým zmizli.

"Ľudia z budovy vychádzali zbití a úplne dezorientovaní,“ povedala Ira, ktorá vlastní stánok pred väznicou. "Potom prišli za nami a pýtali sa na cestu domov a my sme im dali peniaze na autobus." Svedkovia uviedli, že nikdy nevideli tváre mužov, ktorí mali na starosti centrum, keďže mali na hlave kukly a boli celí oblečení v čiernom.

Svedectvá mučených

Ruskí vojaci prišli do domu dôchodcu Vitalija Serdiuka na konci augusta. Jeho dom obrátili hore nohami a vystrelili do vzduchu, keď susedia protestovali. Serdiuka následne odviedli do centra. Serdiuk bol počas štvordňového väznenia tak zbitý, že jeho manželka Elena povedala, že sa posledné dva mesiace bál vyjsť z domu. Povedali mu, že bitky boli za jeho syna, ktorý slúži ako vojak v ukrajinskej armáde. Jeho syn, ktorý v Chersone počas okupácie nebol, nedávno ho zranili.

Zhenia Drema udreli do čela na kontrolnom bode, pretože nemal cigarety, ktoré po ňom vojaci chceli. Po rane mu ostala doteraz viditeľná jazva. Rusi ho následne odviezli do väzenia. "Bili ma len trochu - mal som šťastie. Moji spolubývajúci však nie, ich bili silno" povedal Dremo. 

Vyjadril sa aj k spôsobu mučenia, ktorého bol svedkom. "Rusi pripojili jednu z dvoch elektrických tyčí na genitálie môjho spolubývajúceho a druhú na jeho penis. Potom som tam dve hodiny sedel a počúval, ako kričí," pokračoval. "Dodnes v noci neviem zaspať," dodal Dremo.

Dremo povedal, že videl iba ľudí vo svojej cele, nikoho iného. Bolo v nej podľa neho naraz osem obyvateľov, ktorí sa pravidelne menili. Uviedol, že počul, že je tu celkovo 23 ciel, čo by znamenalo, že vo väznici mohlo byť naraz okolo 180 ľudí. "Boli tam najmenej dve ženské cely. Mali sme kamarátku Annu, ktorá tam bola tiež. Neznásilnili ju, ale oholili jej hlavu."

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok