Prikúrte si v kancelárii, podáte lepší výkon: Platí o to viac, ak beriete antikoncepciu

8.11.2022 16:00

Nie každý má ten luxus, že sedí v kancelárií sám. Ak zdieľate pracovisko s kolegami, každému vyhovuje iná teplota. Navyše, v mnohých administratívnych budovách si stupne nedokážete regulovať sami. Ženy, ktorým je na pracovisku chladno, však podávajú menší výkon.

Prikúrte si v kancelárii, podáte lepší výkon: Platí o to viac, ak beriete antikoncepciu
Foto: Pexels

Všimli ste si, že ženám býva oproti mužom oveľa častejšie chladno? Má to biologické vysvetlenie, ale aj dôsledok.

Studené končatiny

Hoci niekoľko výskumov ukázalo, že bežná ľudská teplota je vyššia u žien než u mužov, aj tak nežnejšie pohlavie trpí častejšie pocitom chladu. Súvisí to s tým, že ženský organizmus nedokáže udržiavať takú termoreguláciu. Najčastejšie sa to prejavuje studenými končatinami a tento jav sa dokonca násobí u žien, ktoré berú antikoncepciu. Priemerných kancelárskych 21 stupňov tak môže vyhovovať vaším mužským kolegom, ale pre väčšinu žien je to veľmi nízka teplota na to, aby sa cítili dobre a rovnako dobre pracovali.

Teplota ovplyvňuje výkon

Americký výskum preukázal, že v nevyhovujúcich teplotných podmienkach podávajú ženy výrazne nižší pracovný výkon. Predstavte si to veľmi jednoducho. Ak je vám chladno, organizmus sa sústredí na výrobu tepla, pozornosť teda klesá a spomaľujú sa aj reakcie. Podľa výskumu, čím teplejšie kancelárie skúmali, tým vyššie pracovné nasadenie dámy podali.  

Pozor, ak pracujete s číslami

Najzásadnejší rozdiel v pracovnom výkone vedci zaznamenali v prípade pracovných pozícii, ktoré pracujú s číslami a musia niečo matematicky počítať. Bankárky, účtovníčky či analytičky by si preto mali dať obzvlášť pozor na to, na koľko stupňov sa ich kancelária vykuruje. Ak je ženám chladno, stiahnu sa im cievy, aby si udržali telesnú teplotu. A to aj cievy v mozgu, čo zabraňuje premýšľať na plné obrátky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok