Slovinsko poskytlo Ukrajine takmer 30 tankov, Nemecko mu za to pošle kompenzáciu

30.10.2022 13:28

Slovinsko poskytlo Ukrajine 28 svojich tankov M-55S, ktoré sú modernizovanou verziou starších sovietskych tankov T-55. Už skôr ohlásenú dodávku v nedeľu slovinským médiám potvrdilo ministerstvo obrany v Ľubľane. Namiesto toho Slovinsko dostane viac ako štyri desiatky vojenských vozidiel z Nemecka. Na výmene vojenskej techniky sa v septembri dohodli premiér Robert Golob a nemecký kancelár Olaf Scholz.

ONLINE: Ruský útok na Kropyvnyckyj si vyžiadal päť obetí, Zelenskyj dostal od Litvy vyznamenanie
Foto: TASR/AP

Reportéri serveru 24ur.com v utorok zaznamenali, ako vlak s tankami zakrytými plachtou odchádza zo stanice v Celje smerom na Ukrajinu. V nedeľu potvrdilo slovinské ministerstvo úspešné prevzanie zásielky.

T-55 bol vyvinutý na konci druhej svetovej vojny ako hlavný bojový tank Sovietskeho zväzu. Slovinsko tieto stroje zmodernizovalo podľa štandardov NATO a v počte 30 kusov tvorili zálohu slovinskej armády. Odborníci hovoria v prípade M-55S o úplne novom tanku, než bol pôvodný T-55.

Celkom by malo Slovinsko podľa agentúry DPA dostať od Nemecka 43 ťažkých nákladných vozidiel. Odovzdané by podľa slovinského ministerstva obrany mali byť ešte tento rok.

Dvojmiliónové Slovinsko patrí v prepočte na výkon ekonomiky k najväčším dodávateľom vojenskej techniky na Ukrajinu. V júni odovzdalo Kyjevu 35 bojových vozidiel pechoty BVP M80A juhoslovanskej výroby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok