ONLINE: Ukrajina zaviedla plánované výpadky elektriny, ruský útok zasiahol obytný dom v Mykolajive

Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo zaviedla v ukrajinskej metropole Kyjev plánované "stabilizačné" výpadky elektriny. Starosta Mykolajivu uviedol, že Rusi na mesto v noci na nedeľu zaútočili raketami S-300. Jedna z rakiet zasiahla päťposchodovú obytnú budovu. Udalosti na Ukrajine sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:19 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil ruskú televíziu RT z podnecovania ku genocíde a vyzval štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby jej vysielanie zakázali. Reagoval na slová moderátora stanice Antona Krasovského, ktorý nedávno vo vysielaní vyhlásil, že ukrajinské deti, ktoré za Sovietskeho zväzu vnímali Rusov ako okupantov, mali byť "hodené do rieky so silným prúdom" a utopené. Informovala o tom dnes agentúra Reuters. 

21:57 Ruské údery na civilné ciele nemajú na postup ukrajinskej armády žiadny vplyv, uviedol spravodajca ČT na Ukrajine David Miřejovský. Moskva sa podľa neho snaží vydesiť ukrajinskú spoločnosť a ľudí dostať do neriešiteľnej situácie. V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa čaká obrovská bitka o Cherson. 

Spomenul, že sa obe strany obviňujú z odpálenia Kachovskej vodnej elektrárne. Pretrhnutie hrádze by znamenalo obrovské problémy vrátane vyvolania záplavovej vlny, ktorá by sa prehnala územím, kde sa pohybujú stovky tisíc ľudí.

20:46 Ukrajinci sami rozhodnú, kedy bude možné uzavrieť mier s Ruskom, vyhlásil v nedeľu francúzsky prezident Emmanuel Macron na úvod mierovej konferencie v Ríme. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

20:38 Ukrajina v nedeľu označila za absurdnú a nebezpečnú lož tvrdenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua o tom, že by Ukrajina mohla použiť takzvanú špinavú bombu. 

19:26 Ruské úrady budujú obranné pozície v okupovaných oblastiach Ukrajiny a tiež v pohraničných ruských regiónoch. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej táto skutočnosť odráža ruské obavy z možných ukrajinských protiútokov na nových úsekoch tisíc kilometrov dlhej frontovej línie.

19:07 Britský minister obrany Ben Wallace v nedeľu v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom odmietol tvrdenia Moskvy, že západné krajiny napomáhajú plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine. Informuje agentúra AFP. 

18:16 Tlačové agentúry informovali o telefonátoch Sergeja Šojgua s ministrami obrany Británie a Turecka – Benom Wallacom a Hulusim Akarom. Tiež ich po rozhovore s francúzskym náprotivkom podľa vyjadrenia ruského ministerstva obrany Šojgu informoval o "obavách z možných provokácií zo strany Ukrajiny", ktorá by podľa jeho tvrdení mohla použiť špinavú bombu. Londýn a Ankara sa zatiaľ k telefonickému rokovaniu medzi ministrami nevyjadrili.

17:25 Paríž potvrdil telefonát medzi ministrami obrany Ruska a Francúzska. Francúzsky minister obrany Sébastien Lecornu hovoril o odhodlaní svojej krajiny prispieť k mierovému riešeniu konfliktu, ktorý Rusko rozpútalo na konci februára. Francúzsko odmietla akúkoľvek formu eskalácie, najmä tú jadrovú, oznámil Lecornu podľa AFP po telefonáte so Sergejom Šojgom.

16:13 Ruská armáda zničila v ukrajinskej Čerkaskej oblasti sklad, v ktorom sa nachádzalo viac ako 100.000 ton leteckého paliva. V nedeľu to uviedlo ruské ministerstvo obrany, informuje agentúra AFP. 

14:30 Ruské vojenské velenie stiahlo svojich dôstojníkov v meste Cherson na juhu Ukrajiny, ktoré okupuje ruská armáda, na východný breh rieky Dneper, keďže očakáva postup ukrajinského vojska. Uviedol to v nedeľu Inštitút pre štúdium vojny.

14:05 Ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval v nedeľu so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom, s ktorým hovorili aj o Ukrajine. Oznámilo v nedeľu ruské ministerstvo obrany. "Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii," uviedol rezort obrany vo vyhlásení. Zároveň dodáva, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

13:53 Predstaviteľ Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko na Telegrame uviedol, že pri nočnom ostreľovaní obce Kurdiumivka zomreli traja ľudia. Zničené boli dva domy. Kyrylenko zároveň vyzval obyvateľov na evakuáciu.

13:39 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Ukrenergo zaviedla v ukrajinskej metropole Kyjev plánované "stabilizačné" výpadky elektriny. V nedeľu to uviedla ukrajinská spoločnosť DTEK. Deje sa tak po viacerých ruských útokoch na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

13:19 Do obytnej budovy v sibírskom meste Irkutsk narazilo vojenské lietadlo, oznámil na Telegrame gubernátor Igor Kobzev. Či sú na mieste obete, zatiaľ nie je známe. V pondelok spadol bombardér Su-34 na obytný dom v Jejsku na juhu európskeho Ruska, havária si vyžiadala 15 obetí.

13:09 Podľa Centra národného odporu ruskí vojaci v okupovanom Chersone "demontovali telekomunikačné zariadenia", aby zabránili odboju zdieľať informácie s ukrajinskými ozbrojenými silami. Centrum zároveň uviedlo, že ruské jednotky chcú nechať mesto bez mobilného spojenia, televízneho a rozhlasového vysielania, aby vytvorili informačnú blokádu v Chersone počas ukrajinskej protiofenzívy.

12:56 Rusko hlboko za súčasnou frontovou líniou pripravuje obranu, aby odrazilo postupujúcu ukrajinskú armádu, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej správe opierajúcej sa o informácie spravodajských služieb. Briti odkazujú na mapu zverejnenú Jevgenijom Prigožinom, zakladateľom Wagnerovej skupiny, ktorá ukazuje novovybudovanú protitankovú obranu a systém zákopov juhovýchodne od obce Kreminna v Luhanskej oblasti.

12:05 Podľa predstaviteľa vojenskej správy v Luhanskej oblasti Serhija Hajdaja ruskí okupanti zámerne prerušujú dodávky elektriny v oblasti, aby donútili zostávajúcich civilistov opustiť svoje domovy. Okupačné správy zároveň podľa neho pripravujú zoznamy ľudí ochotných usadiť sa v prázdnych domoch v Severodonecku. Podľa Hajdaja ponúkajú "byty so všetkým vybavením".

11:00 Starosta okupovaného Enerhodaru Dmytro Orlov uviedol, že bol v meste zasiahnutý hotel, ktorý využívali príslušníci ruskej armády a predstavitelia okupačných úradov. Na Telegrame zverejnil fotografiu poškodeného hotela. Nie je známe, či bol niekto pri útoku zranený.

9:48 Starosta Mykolajivu uviedol, že Rusi na mesto v noci na nedeľu zaútočili raketami S-300. Jedna z rakiet zasiahla päťposchodovú obytnú budovu, uviedol. Útok poškodil aj desaťposchodovú obytnú budovu, teplovod, detské ihrisko a niekoľko zaparkovaných áut. Obete na životoch nie sú.

9:30 Takéto sú odhady ruských strát od začiatku vojny na Ukrajine. Informujú o tom Ozbrojené sily Ukrajiny.

9:04 Nedostatok zbraní v celej Európe by mohol postaviť spojencov Ukrajiny pred ťažké rozhodovanie - pri svojej podpore Kyjevu totiž zvažujú aj riziko ruského útoku na nich. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej ruská invázia na Ukrajine zaťažila už predtým zdecimované zásoby zbraní nielen v mnohých menších štátoch, ale aj v niektorých väčších krajinách NATO.

8:48 Ukrajinská protivzdušná obrana počas noci na nedeľu zlikvidovala 16 samovražedných bezpilotných lietadiel Šahíd-136 iránskej výroby.

8:40 Ukrajinský generálny štáb potvrdil, že armáda v uplynulých dňoch zranila až 150 ruských vojakov v Novej Kachovke v Chersonskej oblasti. Podľa hlásenia štábu tu zničila aj zbrane a vojenskú techniku okupantov.

8:24 Ruské delostrelectvo v noci ostreľovalo Dnepropetrovskú oblasť. Podľa predstaviteľa vojenskej správy v oblasti nie sú žiadne obete, rozsah škôd sa zisťuje.

7:55 V továrni na nálože pre rakety GRAD a systémy protivzdušnej obrany v ruskom Perme vypukol požiar. Podľa ruskej agentúry TASS zomreli dvaja ľudia, ďalší sú zranení. V máji došlo v tejto továrni k výbuchu, ktorý si vyžiadal dve obete, pripomína Ukrajinská pravda.

7:49 V ukrajinskom meste Záporožie zadržali pre podozrenia z vlastizrady bývalého majiteľa podniku na výrobu lietadlových motorov Motor Sič Viačeslava Bohuslajeva. S odvolaním sa na bezpečnostné zložky o tom v sobotu informovali ukrajinské médiá s tým, že Bohuslajev bol eskortovaný do Kyjeva.

7:47 Cieľom ruských útokov je donútiť Ukrajinu, aby sa namiesto protiofenzívy zamerala na ochranu infraštruktúry, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny. "Ruská kampaň zameraná na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vytvára humanitárnu tragédiu bez toho, aby významne zmenila situáciu na bojisku, a ruské výhovorky pre tieto údery sa stále viac vyčerpávajú". Odborníci dodávajú, že výpadky prúdu, chladné počasie a poškodené budovy pravdepodobne v zime ešte viac prehĺbia utrpenie ukrajinských civilistov.

7:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyhlásil, že ukrajinským silám sa v súčasnosti darí zneškodňovať väčšinu ruských dronov. Prisľúbil, že vďaka podporovateľom Kyjeva dôjde ešte k ďalšiemu zlepšeniu situácie na bojisku.

7:20 Skupina siedmich hospodársky vyspelých krajín sveta (G7) vo vyhlásení odsúdila ruský postup ohľadom ukrajinskej jadrovej elektrárne v Záporoží, únosy tamojších pracovníkov a vyzvala Moskvu, aby správu zariadenia opäť vrátila Ukrajine. Najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe Rusko kontroluje takmer od začiatku svojej februárovej invázie.

7:16 Starosta mesta Kremenčuk v Poltavskej oblasti informuje o explóziách, ktoré sa mestom ozvali v noci na nedeľu okolo jednej hodiny miestneho času.

7:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uistil, že ruské teroristické útoky na infraštruktúru nezastavia ukrajinských obrancov. Útoky na civilné ciele sú podľa neho výsledkom toho, že Rusi strácajú a ustupujú na bojisku. "Teror voči civilistom a infraštruktúre sú prezentované ruskou propagandou ako náhrada vojenských víťazstiev," dodal Zelenskyj vo svojom nočnom prejave.

7:00 Situáciu v súvislosti s vojnou na Ukrajine sme s vami sledovali aj včera.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok