FOTO: Iránske kamikadze drony zabíjali už i v Kyjeve, ich zvuk pripomína moped

17.10.2022 17:00

Rusko v pondelok opäť zaútočilo na centrum Kyjeva. Moskva na tento útok využila svoju flotilu bezpilotných kamikadze dronov. Pri útoku na obytnú budovu Ševčenkivskyj zahynuli najmenej traja ľudia. Rusi mali využiť iránske drony Šáhid-136 s výbušnou náložou.

Iránske bezpilotné drony Rusi využívajú intenzívne od polovice septembra, píše portál Seznam Zprávy s odvolaním sa na ukrajinský server fakty.com.ua. Najprv nimi útočili najmä na juhovýchod Ukrajiny, na konci septembra ich použili napríklad v Odese.

Pre ukrajinskú protivzdušnú obranu nie je jednoduché tieto drony sledovať, keďže lietajú nízko. Ich poznávacím znamením je hlasný motor, ktorého zvuk pripomína motorku alebo motorovú pílu. 

Irán dodávky stále popiera

Prvé informácie o dronoch, ktoré mierili z Iránu do Ruska, sa objavili v amerických médiách už v polovici júla. Irán tieto informácie poprel, Washington však zverejnil satelitné snímky, na ktorých je ruská delegácia na iránskej vojenskej základni s bezpilotnými lietadlami.

Aj po pondelovom útoku Teherán zopakoval, že Rusku drony nedodal. O tom, že na Ukrajine sa používajú iránske drony s ruským označením Geran-2, svedčia už mnohé zábery a fotografie útokov. 

Ukrajinské úrady varovali obyvateľov, že tieto drony "predstavujú značné nebezpečenstvo pre civilistov. Kamikadze drony môžu niesť niekoľko desiatok kilogramov výbušnín a pri zásahu vytvoriť silnú rázovú vlnu".

Zostreľovanie nie je stopercentné

Ak budú obyvatelia počuť zvuk podobný mopedu alebo motorovej píle, mali by okamžite vyhľadať úkryt v podobe pivnice, suterénu alebo podzemného parkoviska, upozorňuje ministerstvo pre reintegráciu okupovaných území.

Hoci sa ukrajinským protivzdušným silám darí drony zostreľovať, stále dochádza k stratám na životoch a škodách na majetku. Počas noci z nedele na pondelok a pondelkového rána sa Ukrajincom podarilo zneškodniť 38 dronov, teda približne 85 percent z tých, ktoré útočili.

Na zostreľovanie týchto kamikadze dronov Ukrajina využíva predovšetkým samohybný protilietadlový systém ZSU-23-4 Šilka alebo nemecké Gepardy. Kyjevský starosta Vitalij Kličko tak opäť požiadal Nemecko a Západ o urýchlené dodanie ďalších protilietadlových systémov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok