Ako správne zamraziť chlieb a rožky: Trik s alobalom musíte vyskúšať

20.10.2022 16:00

Ak máte doma viac pečiva ako dokážete spotrebovať, riešením je mrazenie. Do mrazničky chlieb či rožky dávame aj vtedy, keď si pre istotu chceme urobiť zásoby. Ale na to je fajn vedieť nasledujúci trik.

Ako správne zamraziť chlieb a rožky: Trik s alobalom musíte vyskúšať
Foto: Pexels

Iste viete, že pečivo musí do mrazničky putovať dobre zabalené. No igelitové vrecúško na to ani zďaleka nie je také vhodné ako si myslíte.

Bez vzduchu

Základom mrazenia pečiva, bez ohľadu na to, či ide o chlieb, rožky alebo žemle, je zamedzenie vzduchu. Ak nechcete, aby mráz pečivo nehodnotil, máte niekoľko možností. Klasické igelitové vrecúško nie je však ideálne, hoci väčšina z nás po ňom siaha ako po prvej voľbe.

Igelit

Igelitové vrecko nie je vhodné z dvoch dôvodov. Prvý je, že nech ho akokoľvek zakrútite či zauzlíte, nie je uzatvárateľné a vzduch sa k pečivu dostane. Druhý dôvod je ten, že sa materiál ľahko pretrhne. Potom si vzduch môže robiť, čo sa mu zachce. Po rozmrazení nie je chlieb dobrý chuťovo, ale najmä nasaje rôzne pachy z mrazničky.

Vákuové balenie

Iste, existujú igelitové vrecká so zatváraním. Tie sú rozhodne lepšia voľba pre pečivo putujúce do mrazničky, pretože aspoň sčasti zabránia prísunu vzduchu. Chlieb ostane mäkký, nevyschne ani nenapáchne. Stále je však ešte tretia možnosť, a to najlepšia.

Alobal

Zabaľte pečivo do hliníkovej fólie, uvidíte ten rozdiel, keď ho rozmrazíte. Samozrejme, príprava pred uložením v mrazničke musí byť dôkladná, aby naozaj nikde neostala medzera. Tento spôsob je rovnako účinný ako mrazenie v sklenených uzatvárateľných nádobách. No tie zaberajú zásadne viac miesta, ktorého nikdy nie je dosť.

Spotreba mrazeného pečiva

Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek spôsob mrazenia, mali by ste vedieť, že chlieb vydrží v mrazničke približne 4 až 6 mesiacov, ak je nakrájaný, tak len 1 až tri mesiace. Rožky by mali byť v mraze maximálne 2 až 4 mesiace.          

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok