Tipy, ako ušetriť za energie pri kúrení: Zimu zvládnete hravo aj bez nedoplatkov

15.10.2022 10:00

Pri narastajúcich cenách energií sa možno už teraz obávate, aký účet za kúrenie príde po zime. Vykurovacia sezóna je však ešte len pred nami a ak dodržíte pár skvelých tipov, peňaženku to nemusí zaťažiť.

Tipy, ako ušetriť za energie pri kúrení: Zimu zvládnete hravo aj bez nedoplatkov
Foto: Pexels

Ceny plynu rastú, ceny elektriny rastú, ani drevo nestojí toľko, čo pred časom. Nech už máte akýkoľvek typ kúrenia, tejto zimy sa možno obávate, že pôjde poriadne do peňazí. Nie však v prípade, ak dodržíte nasledujúce kroky.

Únik tepla

Bez ohľadu na to, aký druh energie využívate na kúrenie, nemali by ste dovoliť teplu unikať. Ak máte staršie okná, o to skôr si urobte jednoduchý test so sviečkou. Zapáľte ju a choďte raz za radom ku každému oknu v byte či dome. Ak sa plameň bude trepotať, prípadne dokonca zhasne, je jasné, že cez niektoré okno poriadne fúka.

Podľa odborníkov cez zle utesnené okná uniká až 50 % tepla, a ak nie je nehnuteľnosť zateplená dobrou izoláciou, úniky predstavujú asi 30 %. Skôr ako by ste sa pustili do nákladnej rekonštrukcie si preverte stav svojho bytu a mnohé škáry sa dajú narýchlo opraviť aj za oveľa menšie náklady. 

Správne vetranie

Pri oknách ešte ostaňme. Aj vetranie má svoje základné princípy, ak nechcete, aby ste vyhrievali zbytočne. Okno na vetračku pustí oveľa viac tepla von ako čerstvého vzduchu von. Je to nevyvážená rovnica, preto by ste vetranie mali robiť s oblokmi dokorán a na niekoľko intenzívnych minút.

Závesy ako izolácia

Textílie v domácnosti nemajú len estetický zmysel, dokážu udržať a navodiť teplo. A tým nemyslíme teplo domova, ale to skutočné, vykúrené. Už len závesy dokážu udržať oveľa vyššiu teplotu v miestnosti ako holé okná.

Pozor, napriek tomu, že závesy dobre izolujú, nemali by prekrývať radiátor, pretože tým zabraňujú síreniu tepla do miestnosti a vy môžete mať neustály pocit chladu, ktorý skončí zbytočným pridávaním teploty.

Ako nastaviť teplotu

Ak máte doma termostat, teda si regulujete teplotu v miestnosti sami, nemali by ste sa s týmto zariadením hrať ako s mobilom. Udržiavanie konštantnej teploty je rozhodne ekonomickejšie ako neustále pridávanie cez deň, keď ste doma, a následne sťahovanie stupňov, keď sa chystáte ísť spať.

Samozrejme, medzi jednotlivými miestnosťami má byť rozdiel, ak chcete kúriť ekonomicky. Napríklad na chodbe postačí okolo 20 stupňov, rovnako v spálni. V chlade sa predsa spí lepšie a zvyčajne veľa času cez deň v tejto izbe aj tak netrávite.

Okolo 22 stupňov je ideálna teplota v kuchyni, kde sa varí, pretože aj spotrebiče urobia svoje. Ani v obývačke sa nemusíte cítiť ako v trópoch. Ale naopak, v takej kúpeľni by malo byť z celého bytu najpríjemnejšie, aby ste pri sprchovaní nemrzli.

Všetko o radiátoroch

Ak kúrite pomocou radiátorov, určite si dajte tú námahu a odvzdušnite ich. Aj to dokáže urobiť vo finále po vykurovacej sezóne dosť veľa. A podobne ako pri termostate nemáte uberať a pridávať stupne, ale temperovať, rovnako sa zachovajte aj k otočnému koliesku na radiátore, ktorým sa teplota reguluje. Držte ju konštantne na rovnakom stupni pre danú miestnosť.

Mimochodom, na radiátoroch nesušte ani bielizeň, ušetríte aj 20 % energií a ani oblečenie nemá rado takýto silný zdroj tepla.

Zatvorené dvere

Aj taká banalita ako sú zatvorené dvere dokáže urobiť pri spotrebe energií veľa. Napríklad cez deň, keď nikto nie je v detskej izbe, nepotrebujete, aby z nej teplo unikalo smerom do chodby. Keď sa studený vzduch mieša s teplejším, je to pre vykurovanie zbytočná námaha, ktorá sa premieta na eurá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok