Fico Sulíka nazval malým politickým deckom. Dodal, že prezidentka už zmarila referendum

6.9.2022 15:17

Sme svedkami mimoriadne hlbokej ústavnej, sociálnej aj ekonomickej krízy. Každý zodpovedný sa vyhovovára, len aby túto krízu nemusel riešiť. Uviedol to šéf Smeru Robert Fico na tlačovej konferencii. Zároveň povedal, že nerozumie, čo je toto za vládnu krízu, a čo vlastne znamená odchod SaS. Zároveň uviedol, že referendum je už teraz zmarené.

"Sulík neušiel pred Matovičom, ale pred zodpovednosťou, pretože vie, čo sa ide diať v oblasti ekonomiky," dodal. "Pán Sulík je jedno malé politické decko. Totálne oklamal všetkých ľudí, ktorí volili vládnu koalíciu," tvrdí Fico. Hovorí, že sa bude teraz správať ako priateľka s výhodami.

Poukazuje na Sulíkove vyjadrenia o tom, že si želá zotrvanie všetkých svojich nominantov na postoch v Národnej rade SR či štátnych podnikoch, a súčasne tvrdí, že je v opozícii. "Pýtam sa, čo je to za vládnu krízu. On sa naozaj bude správať ako priateľka s výhodami. On bude akože v opozícii, bude podporovať všetky vládne návrhy a popritom bude mať ešte aj výhody, ktoré by normálne mal ako vládna strana," skonštatoval Fico.

Predsedovia parlamentných výborov za SaS by mali podľa lídra Smeru-SD odstúpiť so svojich postov. "Ak to myslia s opozíciou vážne musia odstúpiť sami," poznamenal. "V prípade, že by bol v NR SR návrh na odvolanie predsedov výbor za SaS, pravdepodobne ho Smer podporí," dodal.

Matovič je podľa slov Fica blázon, ktorý si zaslúži okamžité odvolanie z funkcie ministra, avšak nebude skákať tak, ako Sulík píska. "Nie sme malé deti, aby sme riešili osobné spory medzi dvoma ministrami. To čo nás má ten Sulík za úplných idiotov, keď si myslí, že my mu odvoláme Matoviča a on sa vráti naspäť do vlády?" podotkol Fico. Dodal, že sa v tomto budú riadiť vlastným rozumom, a Matovič je ich jasný cieľ. Ak by Sulík podporil ústavný zákon o predčasných voľbách, dohodol sa ich dátume, tak by Smer odvolanie Matoviča podporil.

Kritizoval aj premiéra Eduarda Hegera, ktorý podľa neho mal zaklopať na dvere Prezidentského paláca, a podať demisiu. Zároveň vyjadril kritiku aj prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorá, ako tvrdí, odišla počas vládnej krízy na dovolenku.

Oznámil, že Smer chce 19. septembra protest, a ponúka opozícii, aby sa pridala. Nazval ho "obrovským protivládnym zhromaždením", kde budú ľudia hovoriť, ako sa vláda o nich nestará. Vraj nebude špekulovať a je ochotný komunikovať aj s nepolitickými štruktúrami. "Vyzývam celú opozíciu, aby reagovala na túto našu ponuku. Nechceme robiť stranícky míting," vysvetlil šéf Smeru.

Referendum je zmarené

Fico vyhlásil, že prezidentka už teraz zmarila referendum. Kritizuje ju, že mala dve mesiace na to, aby otázky referenda študovala. Podľa neho využije tridsaťdňovú lehotu, potom ho podá na Ústavný súd a tým pádom nie je možné, aby bolo možné vyhlásiť ho na 29. októbra, kedy sa konajú spojené komunálne voľby.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok