Hovorca Európskej komisie: Rusko by mohlo výpadok Nord Streamu 1 nahradiť, no nerobí tak

5.9.2022 15:12

Rusko by mohlo posielať plyn do Európy inými cestami, aby kompenzovalo odstávku plynovodu Nord Stream 1, ale rozhodlo sa to nerobiť. Vyhlásil to dnes hovorca Európskej komisie, podľa ktorého Moskva plyn využíva ako zbraň. Európske krajiny sú od zemného plynu čiastočne závislé.

Hovorca Európskej komisie: Rusko by mohlo výpadok Nord Streamu 1 nahradiť, no nerobí tak
Foto: TASR/DPA

Štáty Európskej únie sa stretávajú s ďalším výrazným rastom ceny plynu v reakcii na prerušenie dodávok plynovodom Nord Stream 1. K nemu ruská plynárenská spoločnosť Gazprom prikročila minulý týždeň. Pôvodne na tri dni plánovaná odstávka podľa Gazpromu odhalila závadu, kvôli ktorej bude plynovod ďalej mimo prevádzky. Kontrolu nad Gazpromom má Kremeľ.

Hovorca exekútívy v pondelok povedal, že Rusko môže výpadok nahradiť zvýšením dodávok prostredníctvom ďalších potrubí. "Ak by k tomu bola vôľa, bolo by možné dopravovať plyn do Európy inými plynovodmi. Nič také nevidíme," vyhlásil hovorca Tim McPhie.

Komisia sa podľa hovorcu snaží členským krajinám navrhnúť možné riešenia akútneho problému s vysokými cenami energií. O tých budú v piatok rokovať únijní ministri energetiky, ktorí sa budú baviť napríklad o možnosti zastropovania cien plynu či obmedzenia príjmov z predaja elektriny vyrábanej z iných zdrojov ako z plynu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok