Už žiadne slzy pri krájaní cibule: Proti štípaniu očí pomôžu triky s chlebom, sviečkou či vodou

23.8.2022 16:00

Kuchárky dobre vedia, aké nepríjemné je krájanie cibule. Čím viac štípe, tým viac si idete oči vyplakať. Pomôžu vám však nasledujúce rady.

Už žiadne slzy pri krájaní cibule: Proti štípaniu očí pomôžu triky s chlebom, sviečkou či vodou
Foto: Pexels

Máme pre vás 5 perfektných trikov, ako sa pri najbližšom krájaní cibule nerozplakať. Fungujú na to jednoduché babské rady.

Dajte na nôž chlieb

Predtým, ako sa pustíte do krájania cibule, odkrojte najskôr malý kúsok chleba, dostatočne hrubý na to, aby dobre držal nastoknutý na noži. Posuňte ho čo najbližšie k rukoväti a nechajte ho tam počas prípravy cibule. Funguje totiž ako čiastočný pohlcovač pachov.

Vložte cibuľu do mrazničky

Ak viete, že sa chystáte variť s množstvom cibule, myslite na to vopred a vložte túto zeleninu do mrazničky na 15 minút. Výpary, ktoré vyvolávajú slzenie sa z nej nebudú tak ľahko uvoľňovať. Zároveň je štvrťhodina málo času a cibuľa nestihne zamrznúť natoľko, aby sa vám s ňou zle narábalo.  

Krájajte pri sporáku

Tento trik platí len pri plynových sporákoch, pretože na jeho fungovanie je potrebný plameň. Ten totiž funguje tiež ako pohlcovač pachov. Takže stačí, ak budete cibuľu krájať pri jednom alebo dvoch zapnutých horákoch, na ktorých sa už môže variť iné jedlo, aby nešli len tak nadarmo.

Zapáľte sviečku

Ak nemáte plynový sporák, skúste sviečku. Veď aj tá má plameň a bude pôsobiť podobne. Len ju zapáľte blízko dosky na krájanie.

Pustite vodu

Nielen oheň, ale aj voda stiahne pachy. Vlhko pohlcuje chemické látky z cibule, takže krájať ju sa oplatí aj vedľa pusteného vodovodného kohútika. Myslite však na to, aby ste vodou neplytvali a zberajte ju napríklad do hrnca, z ktorého sa bude dať ešte použiť.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok