Poľskí akademici zaradili mačku medzi cudzie invazívne druhy, mnohých ľudí tým rozčúlili

27.7.2022 07:44

Keď Poľská akadémia vied pred časom zaradila mačku domácu medzi invazívne, teda nepôvodné druhy, mnohých tým zaskočila, alebo dokonca rozčúlila, napísala agentúra AP. Pre chovateľov mačiek sa ale nič nezmenilo, uistili úrady.

mačka zviera 1140 px (SITA/AP)
Foto: SITA/AP

Wojciech Solarz, biológ z Poľskej akadémie vied (PAN) priznáva, že nečakal vlnu rozhorčených reakcií, ktorá sa zdvihla po tom, čo Ústav pre ochranu prírody mačku domácu zaradil na svoj zoznam invazívnych druhov s poradovým číslom 1787. Reakcie verejnosti podľa neho môžu súvisieť s tým , ako vec vyložili médiá: niektoré články vraj vzbudzovali dojem, že ústav vyzýva napríklad k likvidácii túlavých mačiek.

Solarz pripomína, že vedci sa v čoraz väčšej miere zhodujú, že vzhľadom na to, koľko vtákov a malých cicavcov ulovia, majú mačky domáci škodlivý vplyv na druhovú rozmanitosť. Ústav pre ochranu prírody na svojich internetových stránkach tiež uvádza, že mačka zdomácnela asi pred 10-tisíc rokmi na Blízkom východe. "Preto z čisto vedeckej perspektívy na území Európy, a teda aj v Poľsku, ju musíme považovať za nepôvodný druh," vysvetlil ústav v rámci terajšej kontroverzie. 

Podľa Solarza mačka domáce kritériá invazívneho druhu spĺňa "na 100 percent". Ústav na ochranu prírody chovateľom odporúča, aby svojim mačacím maznáčikom v čase hniezdenia vtákov obmedzili voľný pohyb vonku.

Veterinárka Dorota Sumińská, autorka knižky Šťastná mačka, v televízii TVN povedala, že za znižujúcu sa biodiverzitu môže znečistenie životného prostredia alebo fasády domov, do ktorých narážajú vtáky. Na mačky sa podľa nej zvaľuje príliš veľká časť viny.

Poľská Štátna agentúra pre ochranu prírody varovala pred šírením "fake news" v súvislosti s článkami o zaradení mačky domácej medzi invazívne druhy. Uistila, že nejde o zoznam poľský ani únijný, a nie je teda potrebné ku mačkám pristupovať ako k "nepôvodnému druhu predstavujúcemu ohrozenie pre Poľsko alebo EÚ". Pre majiteľov týchto zvierat to znamená, že nemusia mať povolenie na ich chov, predaj alebo nákup. 

Ale aj tento úrad chovateľa upozornil, že ich miláčikovia môžu predstavovať významné nebezpečenstvo pre divoko žijúce živočíchy, a že by ich preto nemali púšťať von bez "náležitého dohľadu". Medzi invazívne druhy živočíchov s významným dopadom na prírodu patrí v Európskej únii napríklad nutria riečna, psík medvedíkovitý alebo veverička popolavá.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok