Viac ako 60 úradníkov prokuratúry pracuje proti Ukrajine. Zelenskyj preto odvolal generálnu prokurátorku

17.7.2022 21:37

Viac ako 60 úradníkov prokuratúry a Štátnej bezpečnostnej služby pracuje proti Ukrajine na okupovanom území, uviedol podľa agentúry Reuters Zelenskyj, v reakcii na odvolanie šéfa tajnej služby Bakanova a generálnej prokurátorky Venediktovovej.

Volodymyr Zelenskyj
Foto: TASR/AP

"Viac ako 60 zamestnancov prokuratúry a SBU zostalo na okupovanom území a pracuje proti nášmu štátu," uviedol Zelenskyj vo večernom prejave. "Takéto množstvo zločinov proti základom národnej bezpečnosti štátu a väzby, ktoré boli zaznamenané medzi pracovníkmi ukrajinských bezpečnostných zložiek a ruských špeciálnych služieb, vyvolávajú veľmi vážne otázky smerom k príslušným predstaviteľom," dodal s tým, že sa preto rozhodol Bakanova a Venediktovovú odvolať.

Server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje minulý mesiac uviedol, že sa Zelenskyj chystá odvolať Bakanova z funkcie šéfa Služby bezpečnosti Ukrajiny. Štát sa tak malo kvôli sérii neúspešných operácií kontrarozviedky a tiež straty mesta Cherson na začiatku ruskej invázie. Bakanov je podľa agentúry Reuters priateľom Zelenského od detstva, do funkcie bol menovaný v roku 2019 s cieľom vykonať reformy v SBU a očistiť ju od ruského vplyvu.

Venediktovová bola okrem iného zodpovedná za stíhanie ruských vojnových zločinov na Ukrajine. Na jej miesto Zelenskyj menoval doterajšieho zástupcu Oleksija Symonenka.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok