Darujme si Vianoce. Ministerstvo zdravotníctva spúšťa vakcinačný týždeň a vyzýva na očkovanie

10.12.2021 11:50

Od soboty 11. decembra spustí ministerstvo zdravotníctva vakcinačný týždeň. Počas neho sa zvýšia kapacity očkovacích centier, pričom zaočkovať sa môžu či už registrovaní záujemcovia, no prísť sa dá aj bez registrácie.

Očkovacie centrum na štadióne
Foto: TA3 / David Duducz

Vladimír Lengvarský, minister zdravotníctva, a štátny tajomník Kamil Száz informovali, že zaočkovať sa môžu prísť ľudia na druhú či tretiu dávku. Na očkovanie ale vyzvali najmä tých, ktorí ešte nemajú ani prvú dávku. Akciu Darujme si Vianoce pripravili v spolupráci so samosprávnymi krajmi. Jej pointou má byť to, aby mohlo čo najviac Slovákov stráviť Vianoce so svojimi najbližšími.

Počas týždňa od 11. decembra do 17. decembra sa bude očkovať v 65 nemocniciach, 27 poliklinikách, 19 veľkokapacitných centrách a 602 ambulanciách. Okrem toho je naplánovaných aj 178 výjazdov očkovacích tímov v obciach.

Presvedčí lekár či umelec?

Pripravených je viac ako 100-tisíc vakcín pre registrovaných a tiež desiatky tisíc pre neregistrovaných záujemcov. V očkovacích centrách bude možné stretnúť aj premiéra Eduarda Hegera (OĽANO), ministrov či rôzne osobnosti z oblasti kultúry a športu. Ako uviedol minister zdravotníctva, cieľom je osloviť čo najširšie spektrum ľudí, pričom verí, že osobnosti môžu pomôcť ľudí presvedčiť. V tejto súvislosti poukázal na prieskum, realizovaný pred plánovaním projektu. Podľa neho o očkovaní uvažuje 68 percent ľudí, pričom zaočkovaných je len približne 50 percent.

Okrem toho však budú vo všetkých očkovacích centrách prítomní lekári, ktorí sú pripravení odpovedať na otázky ľudí a rozptýliť ich obavy. Napríklad v Ivachnovej bude očkovať aj samotný Lengvarský.

Prísť môžete aj bez registrácie

Pre efektívnejší manažment záujemcov o očkovanie ministerstvo odporúča registrovať sa na stránke www.korona.gov.sk. "Bude umožnené aj očkovanie bez predchádzajúcej registrácie, no v prípade vysokého záujmu budú uprednostnení tí, ktorí sa zaregistrovali a bol im pridelený termín," vysvetlilo ministerstvo. Otázka, či bude potrebné odsúvať mladších záujemcov na úkor starších, závisí podľa ministra od toho, aký veľký bude záujem seniorov. "Keby bol veľký záujem, budeme musieť starších ľudí uprednostniť, ale myslím si, že naše kapacity sú nastavené tak, že nebudeme musieť odsúvať žiadneho záujemcu," skonštatoval.

Minister verí, že projekt zvýši percento zaočkovanej populácie na Slovensku. "Hľadáme ďalšie možnosti, ako zvýšiť záujem o očkovanie, povzbudiť ľudí a urobiť im tú cestu k očkovaniu čo najjednoduchšiu," vysvetlil. Po ukončení projektu podľa jeho slov rezort uvažuje aj ďalších možnostiach, ako napríklad o adresnom oslovovaní ľudí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok