V bratislavskej nemocnici museli pre koronavírus odložiť už viac ako 4560 operácií

24.11.2021 15:29

Najväčšia slovenská nemocnica - Univerzitná nemocnica Bratislava - eviduje aktuálne 4560 plánovaných operácií v rôznych odbornostiach, ako je ortopédia, neurochirurgia, chirurgia a gynekológia, ktoré musela odložiť v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu.

Pacienti s rakovinou konečníka nemusia skončiť s vývodom
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Informovala o tom jej hovorkyňa Eva Kliská. Zdôraznila, že odklad operácií sa netýka onkologických pacientov a akútnych pacientov, ktorí si vyžadujú neodkladný operačný výkon. 

"Univerzitná nemocnica Bratislava okrem starostlivosti o Covid pacientov garantuje aj poskytovanie zdravotnej starostlivosti v rámci iných diagnóz. V našom zariadení naďalej realizujeme život zachraňujúce výkony, ktoré nemôžu byť odložené, podobne ako je tomu aj v špecializovaných ústavoch."

Ako ďalej uviedla, nemocnice a špecializované ústavy v Bratislave by mali hlbšie spolupracovať. Profitovať by z toho mali pacienti, aby sa minimalizoval dosah pandémie nového koronavírusu na zdravotnú starostlivosť. Na spoluprácu vyzval podľa Kliskej minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Zabezpečená by tak mala byť príslušná diagnostika a liečba pre všetkých pacientov v rámci ochorenia Covid-19, ale tiež pre iné diagnózy v rámci bielej medicíny.

V súvislosti s požiadavkou ministra preto zorganizoval riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Roland Schaller stretnutie zástupcov jednotlivých  nemocníc a špecializovaných ústavov v Bratislave, konkrétne Národného onkologického ústavu, Národného ústavu srdcovo-cievnych chorôb, Národného ústavu detských chorôb, Nemocnice sv. Michala, CINRE, Špecializovanej nemocnice pre ortopedickú protetiku aj Onkologického ústavu sv. Alžbety.

"Situácia v Bratislavskom kraji je veľmi vážna, v najbližšom období očakávame, že nápor pacientov sa bude ešte zvyšovať, preto sme aj tento týždeň pristúpili k ďalšej reprofilizácii lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19," povedal šéf Univerzitnej nemocnice Bratislava.

V najväčšej slovenskej nemocnici majú aktuálne reprofilizovaných 325 lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19. Jej šéf doplnil, že tak prirodzene dochádza k obmedzeniu bielej zdravotnej starostlivosti.

Univerzitná nemocnica Bratislava musela z dôvodu nárastu počtu pacientov s ochorením Covid-19 pozastaviť niektoré plánované operačné výkony a tiež plánované hospitalizácie. Nemocnica sa počtom hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 nachádza na 70 percentách vrcholu druhej vlny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok