Slovensko sa strihá, aby pomohlo pacientkam s rakovinou. Vyskúšali sme si to aj my

Vystrihaj sa, Slovensko! Taká je výzva projektu, ktorý pomáha onkologickým pacientkam v neľahkom boji so zákernou chorobou. Odstrihnutím dlhého copu a darovaním vlasov na výrobu parochní môžete aj vy niekomu urobiť radosť. O tom, aké to je, sme sa presvedčili na vlastnej koži.

Slovensko sa strihá, aby pomohlo pacientkam s rakovinou. Vyskúšali sme si to aj my
Foto: archív KJ a BD/Liga proti rakovine

Projekt je medzi ľuďmi obľúbený

Pacienti s rakovinou často zvádzajú ťažký boj. Sprievodným následkom liečby je aj vypadávanie vlasov. Pomôcť môžu parochne, tie sú však často veľmi drahé a pre pacientky tak predstavujú finančnú záťaž navyše. A práve tu prichádza na rad jedinečný projekt, ktorý dnes mnohým pomáha. "Projekt vznikol v roku 2015, keď do parochňového štúdia Zdenka Vrbová prišlo dievča menom Dominika, ktorá chcela nezištne darovať svoje vlasy na výrobu parochne pre onkologické pacientky," tak opísala začiatky projektová a programová manažérka Barbora Dostálová z Ligy proti rakovine, ktorá projekt zastrešuje.

"Zdenka Vrbová vlasy odkupovala. Dominika však tie svoje nechcela predať. Spoločne so Zdenkou hľadali organizáciu, ktorá by vlasy využila práve na výrobu parochní pre onkologické pacientky. Nakontaktovali sa na Ligu proti rakovine, kde sa tiež ozývali ženy, ktoré by radi vlasy darovali, avšak nemali nikoho, kto by vlasy strihal a následne parochňu vyrobil. Sily sa spojili, netrvalo dlho a projekt sa pomaly rozbehol," dodala. Zdenka Vrbová sa tak stala spoluautorom projektu Vystrihaj sa Slovensko.

Projekt sa pekne rozbehol a pokračuje dodnes. "Medzi ľudmi je obľúbený a stále je veľmi veľa darcov, ktorí svoje vlasy posielajú do centra pomoci Ligy proti rakovine. Týždenne nám chodí aj 15-20 obálok," spresnila Dostálová z Ligy proti rakovine s tým, že do jednej parochne potrebuje vlásenkárka približne 5 až 6 copov z rozličných hláv. Následne vyberá podobnú kvalitu, farbu vlasov a páruje ich do parochne.

Ako darovať vlasy?

Ak by ste chceli aj vy darovať vlasy na dobrú vec, môžete si vybrať spolupracujúce kaderníctvo v rôznych mestách na Slovensku. "Tieto kaderníctva strihajú darcov zadarmo a vlasy nám následne posielajú, ľudia tak nemajú žiadne starosti. Nakoľko sú termíny dosť žiadané a čakacie doby sú veľakrát dlhšie, je možnosť dať sa ostrihať aj u svojho kaderníka podľa inštruktážneho videa na stránke Vystrihaj sa Slovensko," vysvetlila ďalej Dostálová.

Darcovia, ktorí sa rozhodnú pre svojho kaderníka mimo spolupracujúcich salónov, môžu vlasy do Ligy proti rakovine zaslať sami alebo ich môžu osobne priniesť. Čo sa s nimi následne deje? "V Lige proti rakovine vedieme evidenciu došlých vlasov, obálky neotvárame. Zatvorené obálky putujú k Zdenke Vrbovej, ktorá ich otvára a hodnotí kvalitu každého zaslaného copu."

Vlasy sú potom vyhodnotené ako:

  • vhodné, ktoré idú k vlásenkárke na výrobu parochní
  • vhodné na odkup - z financií získaných z odkupu sa hradí samotný projekt a výroba parochní (cena jednej parochne sa pohybuje od 600 do 1500 eur)
  • nevhodné, ktoré žiaľ nemôžu byť použité z dôvodu nedostatočnej kvality, nevhodného zafarbenia, alebo znehodnotené

Kto môže vlasy darovať? Na veku ani pohlaví nezáleží. Môžu to byť ženy, muži i deti. Minimálna dĺžka darovaných vlasov však musí byť 40 centimetrov. Je to najmä z toho dôvodu, že vlásenkárka zapracuje vlasy od temena hlavy, vlas sa tak pri výrobe parochne skracuje ešte o ďalších 10 až 15 cm. Vlasy tiež musia byť nefarbené alebo len minimálne zosvetlené. Pacientky si totiž svoje parochne chodia dávať pravidelne čistiť. Ak by boli farbené, parochňa by sa časom mohla znehodnotiť.

Ako sa však darované vlasy dostanú k onkologickým pacientkam? Prejdú rukami pani Gizky z vlásenkárstva GIZELA. "Každá onkologická pacientka môže o parochňu požiadať cez našu stránku Vystrihaj sa Slovensko. Všetky žiadosti musia obsahovať potvrdzujúcu onkologickú diagnózu nie staršiu ako 3 mesiace," spresnila Dostálová s tým, že mesačne vedia pokryť výrobu maximálne dvoch až troch parochní. Darí sa im však splniť všetky žiadosti.

"Ak sa niekomu zdá čakacia doba príliš dlhá, máme alternatívu a tou je ponuka parochní z umelých vlasov. Niektoré pacientky uprednostnia práve túto možnosť. Nakoľko starostlivosť o parochňu zo živých vlasov je náročnejšia, pristúpia k jednoduchšiemu riešeniu. Parochne z umelých vlasov vieme zaslať do týždňa," dodala.

Pre tú radosť to má zmysel

Záujem o parochne vôbec nie je malý. Žiadostí pribúda ku koncu leta a počas zimy prijímajú dve aj tri za týždeň. Každá z nich si pritom nesie svoj osobný príbeh. Šťastné tváre žiadateliek pri odovzdávaní parochní sú podľa Barbory Dostálovej dôkazom, že projekt má zmysel a naozaj pomáha.

S pacientkami sú najmä v telefonickom kontakte, pred obdobím pandémie však chodili na odovzdávanie parochní aj osobne. Na sociálnych sieťach zdieľajú nielen darcov, ale aj fotografie pacientiek, ktoré so zverejnením súhlasia. "Pri každej pacientke potrebujeme aj fotografiu parochne, aby sme vedeli ľudom ukázať, že sa naozaj z darovaných vlasov parochne vyrábajú. Rešpektujeme samozrejme to, v akom uhle fotku urobíme. Ide o veľmi citlivú vec, aj preto je väčšina parochní fotená zozadu," dodala Dostálová.

A aké je zmeniť svoj imidž, ostrihať sa nakrátko a vlasy následne darovať? Vyskúšali sme si to sami v kaderníctve Henriety Matúšovej v Senci. "Videla som, ako strihajú vlasy v jednom televíznom programe. Zaujalo ma, že svojím remeslom môžem nezištne prispieť na dobrú vec. Napísala som im e-mail s tým, že sa chcem pridať," spomína Matúšová na to, ako spoznala Vystrihaj sa Slovensko. S projektom spolupracuje už šiesty rok.

Vystrihaj sa Slovensko Foto: archív KJ

"Stretávam sa s úžasnými ľuďmi a príbehmi. Pri strihaní zažívam veľa pekných emócií. Niekto sa teší, niekto bojí, niekto ešte nikdy nemal krátke vlasy," opisuje zážitky priamo z kaderníctva. Po odmeraní dĺžky vlasov sme napokon aj my dostali zelenú so slovami "vhodná darkyňa". Projektu Vystrihaj sa Slovensko a onkologickým pacientkam tak aj z priestorov webovej redakcie TA3 pribudlo 47 centimetrov darovaných vlasov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok