Pozor na to, čo pri cvičení pijete. Športové nápoje nemusia byť to najlepšie

TA3/db
14.8.2021 14:00

Športové nápoje obsahujú vo svojich zložkách draslík a sodík. Aj preto sa predpokladá, že tieto soli prispievajú k zvýšenému vylučovaniu vápnika močom, čo spôsobuje tvorbu obličkových kameňov. Odborníci sa pozreli bližšie na obľúbené športové drinky, nakoľko sú skutočne škodlivé a či nejde o mýtus.

Pozor na to, čo pri cvičení pijete. Športové nápoje nemusia byť to najlepšie
Foto: Pixabay

Obličkové kamene

Vo vašich obličkách sa môžu vytvárať rôzne druhy obličkových kameňov. Strava môže podporovať alebo brzdiť ich tvorbu. Oxalát vápenatý a fosforečnan vápenatý, najbežnejší typ obličkových kameňov, sa tvorí, keď vysoký obsah soli v potrave spôsobuje zvýšený výdaj moču. Výsledkom je vyššie množstvo vápnika, ktoré sa vylučuje močom, čo môže viesť k tvorbe obličkových kameňov.

Maximálny odporúčaný príjem sodíka v potrave je 2 400 miligramov denne, priemerný Slovák skonzumuje vyše 3 500 miligramov. Vysoký príjem sodíka zvyšuje riziko tvorby kameňov, preto väčšina lekárov odporúča diétu s nízkym obsahom soli a pitie veľkého množstva vody.

sport hydratacia Foto: Pixabay

Slané občerstvenie, spracované potraviny, konzervované polievky, balené jedlá a športové nápoje prispievajú k strave s vysokým obsahom sodíka. Vylúčenie jednej položky, ako sú športové nápoje, z vašej stravy zvyčajne nestačí na to, aby sa zmenilo vylučovanie sodíka v moči.

Zloženie športových nápojov

Športové nápoje obsahujú sacharidy, minerály, elektrolyty a arómy. Ich zámerom je doplniť elektrolyty stratené potením pri dlhšom cvičení. Množstvo sodíka sa líši v závislosti od produktu.

sportovy napoj Foto: Pixabay

Nemýľte si energy drinky

Zistilo sa, že u dospelých, ktorí denne pijú aj liter športového nápoja, nedochádza k žiadnemu zvýšeniu sodíka ani vápnika v moči a športové nápoje nezmenili ani chémiu moču. Športové a energetické nápoje nie sú však to isté. A nemožno si ich zamieňať. Mnoho športuchtivých ľudí si totiž namiesto elektrolytov dopĺňa počas cvičenia do tela skôr iba kofeín. Energetické nápoje totiž obsahujú práve tento škodlivý stimulant.

Jedno negatívum pre športové nápoje tu predsa je. Ich pravidelné pitie nie je úplne potrebné a môže skôr prispieť k zvýšeniu príjmu kalórií a tiež k erózii zubov. Ak cvičíte viac ako dve hodiny alebo sa nadmerne potíte, určite si doplňte tekutiny, pretože dehydratácia je rizikovým faktorom pre tvorbu obličkových kameňov.

Témy: nápoj
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok