Krajčí po druhom dni verí, že budeme príkladom pre iné štáty

24.10.2020 18:15

Minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že celoplošné testovanie pomôže zlomiť stúpajúcu krivku pandémie a projekt bude inšpiratívnym príkladom pre ostatné štáty. Uviedol to na brífingu v závere druhého dňa pilotnej fázy testovania, kde aj on sám pomáhal odoberať stery v jednom z odberných miest v Tvrdošíne.

Vydržať ešte pár týždňov

"Chcem vyjadriť nádej, že pandémiu, ktorá nás na Slovensku veľmi vážne zasiahla, pri takomto nasadení a spolupatričnosti, ktorú som dnes na Orave videl, zvládneme. Verím, že ak nasledujúce dva-tri týždne obmedzení vydržíme, podarí sa nám krivku zlomiť, ocitneme sa v oveľa lepších číslach a budeme môcť uvoľňovať postupne niektoré opatrenia," vyhlásil Krajčí.

Počas popoludnia sa minister zdravotníctva stretol s riaditeľmi župných nemocníc v Dolnom Kubíne a Trstenej a situáciu v nich hodnotil ako dobrú. "Vyťažených je približne 50 percent lôžkového fondu vyhradeného pre pacientov s ochorením COVID-19. V Trstenej je k dispozícii päť ventilovaných lôžok a 50 reprofilizovaných infektologických lôžok, a v Dolnom Kubíne štyri ventilované lôžka a štyri desiatky lôžok na kyslíku s covidovým ochorením," zhodnotil situáciu Krajčí.

Uvoľnili tlak na nemocnice

Ocenil tiež skutočnosť, že župné zdravotnícke zariadenia na Orave pomohli uvoľniť tlak na nemocnice v Ružomberku a v Martine. "Do ružomberskej nemocnice by v prípade potreby mali byť preložení pacienti, ktorí potrebujú umelú pľúcnu ventiláciu, a martinská univerzitná nemocnica by mala prijímať tie najťažšie stavy, kde pacienti majú aj iné pridružené diagnózy," doplnil minister zdravotníctva.

Trojdňové testovanie v troch okresoch na Orave a tiež v bardejovskom okrese na východe Slovenska je pilotnou akciou operácie Spoločná zodpovednosť, ktorá bude pod gesciou Ministerstva obrany SR pokračovať celoslovenským testovaním počas nasledujúcich dvoch víkendov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok