Zverejnili, aký trest hrozí Kočnerovi za Kuciaka. Dokazovanie ukončili

23.7.2020 13:43

Senát Špecializovaného trestného súdu ukončil dokazovanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Prokurátor mal všetkým obžalovaným, vrátane údajného objednávateľa vraždy Mariana Kočnera, navrhnúť trest 25 rokov.

Vina bez pochybností, tvrdí prokurátor

V kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a ďalších skutkov navrhol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimír Turan Marianovi Kočnerovi, Alene Zsuzsovej a Tomášovi Szabóovi tresty zhodne po 25 rokov väzenia. Uviedol to v rámci svojej záverečnej reči na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. „Bez pochybností bola preukázaná vina obžalovaných,” povedal.

Turan na súde zrekapituloval okolnosti vraždy Kuciaka, ako aj situáciu, ktorá skutku predchádzala. Zavraždený Kuciak sa podľa prokurátora začal začiatkom roku 2017 dôslednejšie venovať aktivitám Mariana Kočnera. „Neboli to len články v zmysle ‚jedna pani povedala'. Išlo o seriózne analýzy,” uviedol. Zároveň pripomenul, že Kuciak bol pred zavraždením na popud Mariana Kočnera lustrovaný a sledovaný.

Prokurátor pripomenul aj silný vzťah Aleny Zsuzsovej a Mariana Kočnera. Podľa neho poskytovala obžalovaná Marianovi Kočnerovi „nadštandardné a veľmi cenné” služby, napríklad informácie o rôznych mužoch z politického a spoločenského života, s ktorými komunikovala. Marian Kočner ju za to na pravidelnej báze vyplácal, čo kamufloval ako príspevky na jej dcéru. Alena Zsuzsová bola podľa Turana na Marianovi Kočnerovi „absolútne finančne závislá” , pričom ho aj nekriticky obdivovala. Alena Zsuzsová podľa prokurátora Kuciaka nepoznala, preto jej účasť na vražde Kuciaka pripísal zámeru posilniť vzťah s Marianom Kočnerom.

Významná bola aj Threema

Turan zároveň zdôraznil význam svedeckých výpovedí Zoltána Andruskóa ako aj Petra Tótha, ako aj analýzu komunikácii z aplikácie Threema. Pokiaľ ide o vraždu podnikateľa Petra Molnára, prokurátor vyzdvihol význam svedectva Miroslava Marčeka. Iniciátorom tohto skutku bol podľa Turana Tomáš Szabó napriek tomu, že mal s Molnárom dobrý vzťah. „Dôvodom takéhoto konania bolo výkučne získať pre seba majetkový prospech,” povedal.

Obžalovanými v kauze vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a v prípade ďalších skutkov sú podnikateľ Marian Kočner, jeho známa Alena Zsuzsová a bývalý policajt Tomáš Szabó. Podľa prokuratúry zadala objednávku vraždy Kuciaka Alena Zsuzsová. Zoltánovi Andruskóovi, ktorý objednávku zadal Tomášovi Szabóovi a Miroslavovi Marčekovi. Ten priznal, že zastrelil Kuciaka ako aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú. Taktiež sa priznal k vražde podnikateľa Petra Molnára z roku 2016.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Senát Špecializovaného trestného súdu odročil pojednávanie v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na 31. júla a 5. augusta.

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača v okrese Galanta. Kuciak bol investigatívnym novinárom portálu Aktuality.sk a okrem iného sa zaoberal kauzami podnikateľa Mariana Kočnera.

Para trvá na nevine Kočnera

Obhajca obžalovaného Mariana Kočnera Marek Para bude vo svojej záverečnej reči trvať na nevine svojho klienta. Uviedol to na brífingu po prednesení záverečných rečí prokurátora a splnomocnencov poškodených v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

„Splnomocnenci jednoznačne prekročili povolený rozsah záverečnej reči. Je absolútne zakázané, aby sa vyjadrili k výške trestu,“ tvrdí Para. Myslí si, že Daniel Lipšic a Roman Kvasnica vzbudili diskusiu nie o tom, či je niekto vinný, ale o tom, aký má dostať trest, či doživotie alebo 25 rokov. „Je to zásadné porušenie spravodlivého procesu,“ doplnil obhajca. Tvrdenia prokuratúry považuje Para v tomto konaní za spochybnené až vyvrátené, a tým aj hodlá argumentovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok