Trumpove právomoci chcú obmedziť a zabrániť mu viesť vojnu

8.1.2020 23:54

Snemovňa reprezentantov Spojených štátov bude vo štvrtok hlasovať o rezolúcii, ktorej cieľom je obmedziť vojenské opatrenia prezidenta Donalda Trumpa týkajúce sa Iránu po tom, ako Trump nariadil zabitie iránskeho generála Kásema Solejmáního. Oznámila to v stredu predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová.

Trumpove právomoci chcú obmedziť a zabrániť mu viesť vojnu
Foto: SITA/AP

"Prezident (Trump) jasne ukázal, že nemá koherentnú stratégiu na to, aby zaistil bezpečnosť Američanov, dosiahol deeskaláciu s Iránom a zabezpečil stabilitu v regióne," vyhlásila Pelosiová. Trumpovi navyše vyčítala, že útok na Solejmáního nekonzultoval s Kongresom.

Dolná komora Kongresu USA chce v hlasovaní týkajúcom sa rezolúcie o vojnových právomociach Kongresu a prezidenta z roku 1973 obmedziť právomoci Trumpa a zabrániť mu tak viesť vojnu proti Iránu. Rezolúcia má podľa Pelosiovej potvrdiť úlohu Kongresu pri dohľade nad prácou vlády v prípade, že ak sa Kongres neuznesie na ďalších opatreniach, bude musieť vláda zastaviť vojenské akcie týkajúce sa Iránu do 30 dní. Akúkoľvek snahu o limitovanie právomocí Trumpa bude však pravdepodobne náročné presadiť v Senáte, kde má jeho Republikánska strana väčšinu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok