Vznikla nová politická strana, cieli na športovcov a východniarov

14.6.2017 13:24

Nová politická strana Šport do Košíc a na Východ chce pozdvihnúť úroveň športu, športovísk a športovcov v Košiciach a na východe. Má ambície pôsobiť zatiaľ na regionálnej úrovni a jej najbližším cieľom je účasť vo voľbách do vyšších územných celkov v Košickom kraji.

Vznikla nová politická strana, cieli na športovcov a východniarov
Foto: TASR/František Iván

Šport do Košíc

"Myšlienka založenia regionálnej politickej strany, ktorá sa bude hlavne venovať Košiciam a Košickému kraju, bola položená na základe občianskeho združenia (Vráťme deťom Šport do Košíc, pozn. TASR), že cez túto politiku, aby sme podporili rozvoj mládežníckeho športu v rámci celého Košického kraja," uviedol pre TASR predseda strany Igor Sidor.

Podľa jeho slov ako občianske združenie od roku 2014 podieľali materiálne, finančne alebo personálne na organizácii viac ako 200 športových akcií v regióne, iniciovali alebo priamo realizovali výstavbu nových ihrísk a športových zariadení a podporili športové talenty.

Z občianskeho združenia sa neskôr vyčlenila platforma Šport do Košíc, ktorej členovia sa ako nezávislí kandidáti zúčastnili komunálnych volieb v novembri 2014, v ktorých piati uspeli ako poslanci. "Počas tohto obdobia sme prešli nielen skúškou dôvery, aj vnútorným vývojom. Výsledky, ktoré sú za nami, nám dovoľujú začať stranícku činnosť nie so sľubmi, ale s odpočtom vykonanej práce," povedal Sidor. Ako tvrdí podpredseda strany Peter Strachan, nie je to strana športovcov, ktorí chcú vstúpiť do politiky, ale strana politikov, ktorí chcú pomôcť pozdvihnúť šport.

Bez spolupráce

Jej členmi sú komunálni politici z Košíc, ako napríklad starosta košickej mestskej časti Ťahanovce a mestský poslanec Cyril Betuš, bývalá starostka mestskej časti KVP a poslankyňa za mesto a kraj Iveta Kijevská, mestskí či krajskí poslanci Emil Petrvalský, Ján Sekáč, Igor Jutka a Tibor Bacsó, ako aj moderátori a producenti Peter Strachan a Tibor "Apa" Egry.

V okrese Trebišov je predsedníčkou strany učiteľka Antónia Hrabská, a v Michalovciach ju v súčasnosti zastupuje manažér Marián Markovič.
Do regionálnych volieb idú podľa Sidora sami bez spolupráce s inou politickou stranou. To, či budú mať kandidáta na predsedu VÚC sa zatiaľ nerozhodli. Bude to podľa jeho slov známe v septembri, keď vytvoria okresné orgány. 

"Keďže náš primárny cieľ je apolitický, nevidím problém v tom, aby strana oslovila či už politikov alebo voličov z rôznorodých strán," doplnil Sidor. "Šport sa dotýka takých rôznorodých odvetví, ako sú financie, legislatíva, školstvo, voľný čas našich detí a mládeže, ale aj doprava a výstavba. Od začiatku budujeme stranu tak, aby poskytla odborníkov v každej z týchto oblastí," dodal Sidor.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok