Žiadne béčkove sci-fi, Star Wars láme rekordy dlhodobo. Predstaviteľke princeznej Leiy sa nikdy nepáčil lesk na pery

ta3/čtk
4.5.2024 17:15

Todd Fisher v tohtoročnom dokumente stanice BBC povedal, že keď sprevádzal svoju sestru v roku 1977 na predpremiéru prvých Hviezdnych vojen, Carrie Fisherová, princezná Leia, bola presvedčená, že zo série bude béčkové sci-fi, ktoré jej privodia koniec kariéry. Todda o opaku presvedčili hneď prvé zábery, keď cez plátno preletí známe žlté písmo a čoskoro vesmírny krížnik.

GMT41vjWUAEOu2i.jpg
X/Fascinating

Režisér chcel bojovníčku

Jeho sestra mu v kine na vedľajšom sedadle silno držala ruku a Fisher vraj vedel, že z nej bude hviezda. Herečka neskôr v tom istom roku film opísala ako "rýdzu zábavu, ako jazdu na horskej dráhe". BBC rozhovor s Fisherovou pripomína k príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Hviezdnych vojen.

"(Režisér) George Lucas nechcel dievča v ťažkostiach, nechcel stereotypnú princeznú. Poznáte to, trochu obeť, vystrašená, neschopná vysporiadať sa s problémami bez pomoci chlapov. Chcel bojovníčku. To sa mi na tej úlohe páčilo," vysvetlila svoj prvotný záujem Fisherová. Scenár jej pripadal už pri prvých čítaniach skvelý, hoci uviedla, že musela zapojiť "trochu fantázie", aby si predstavila, ako film bude naozaj vyzerať.

"Nie som úplne pyšná na ten prízvuk a lesk na pery, ale ten zvyšok - ohromne som si to užila," spomínala herečka v roku 2004.

Sláva si vybrala svoju daň

"Označovali to ako najdrahší nízkonákladový film, čo kedy kto natočil," opísala herečka Carrie Fisherová priebeh nakrúcania. "Každú scénu museli starostlivo plánovať a prísť s množstvom nových vecí. Na zvláštne efekty mali z desaťmiliónového filmu len tri milióny dolárov, čo na efekty nie je veľa," dodala.

Star Wars priniesli Fisherovej slávu v celom svete, s ňou však tiež isté osobné problémy. Herečka trpela bipolárnou poruchou a vo svojej čiastočne autobiografickej knihe neskôr s nadsázkou hovorila o závislosti na drogách a komplikovanom vzťahu s matkou.

Z knihy sa neskôr stal film Pohľadnice z Hollywoodu (1990) v hlavnej úlohe s Meryl Streepovou, ku ktorému Fisherová napísala scenár. Písanie si po dokončení pôvodnej trojdielnej série Hviezdnych vojen vzala herečka ako svoju ďalšiu hlavnú doménu - v Hollywoode bola žiadaná editorka scenárov, píše BBC.

Hoci Star Wars zďaleka neboli jedinými filmami, v ktorých Fisherová hrala, vesmírna sága jej kariéru ovládla.

Na otázku, čo pre ňu odkaz Hviezdnych vojen znamená, v roku 2000 odpovedala: "Ja nemám tušenie. Moja dcéra má školské dosky s princeznou Leiou. Prenasleduje ma to všade. Zlé vlasy, čudné oblečenie, žiadna podprsenka. Je veľmi ťažké vystihnúť, čo to vlastne bolo. Ale keby sa mi to nepáčilo, čakal by ma asi nepríjemný život," dodala Fisherová.

Pozrite si, čo o fenoméne menom Hviezdne vojny prezradil filmový kritik Peter Konečný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok