VIDEO: Most nevydržal a spadol ako domino. Brazíliu sužujú záplavy, ulice sa zmenili na rieky

ta3/Soňa Búranová/ČTK
4.5.2024 16:28

Brazíliu sužujú záplavy, ktoré spôsobili silné dažde. Počet obetí už stúpol na 56. Ďalších 67 ľudí je stále nezvestných. Uviedol to podľa agentúry AFP úrad civilnej obrany štátu Rio Grande do Sul. Voda so sebou berie aj mosty.

most Brazília
reprofoto Twitter/Target Reporter

Mosty padli ako domino

Na záberoch je vidieť, ako sa muž tesne vyhol pádu do rieky v južnej Brazílii, keď sa zlomil diaľničný most.

Na ďalšom videu starostka mesto Santa Teresa varuje obyvateľov pred nebezpečenstvom záplav. Žiadala ich, aby pri prechode cez most boli opatrní. Spomínaný most však nevydržal a na konci videa sa prepadol do rieky.

Ulice sa zmenili na rieky

Podľa odhadov civilnej obrany je najmenej 365-tisíc ľudí bez elektriny a takmer 33-tisíc zostalo bez domova. Búrka zasiahla viac ako polovicu zo 497 miest v štáte, ktorý susedí s Uruguajom a Argentínou.

V niekoľkých mestách, vrátane hlavného mesta Porto Alegre, sa ulice v podstate zmenili na rieky, mosty a cesty sú zničené. Búrky tiež vyvolali zosuvy pôdy a čiastočné zrútenie hrádze malej vodnej elektrárne. Podľa úradov hrozí aj zrútenie druhej priehrady v meste Bento Goncalves, obyvateľom v okolí bola nariadená evakuácia.

Na vine El Niňo

Štát sa nachádza na geografickom styčnom bode medzi tropickou a polárnou atmosférou. To spôsobilo, že sa tu striedajú obdobia intenzívnych dažďov a obdobia sucha.

Brazílsky národný meteorologický ústav pripisuje zvýšenú intenzitu a početnosť zrážok vplyvu klimatického javu El Niňo, ktorého súčasná fáza začala v polovici roku 2023 a môže trvať aj tento mesiac. Fenomén dočasne ohrieva časti Tichého oceánu a ovplyvňuje počasie po celom svete.

Pozrite si archívnu reportáž z 3. mája 2024 o tom, keď záplavy v Brazílii mali 29 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok