Radikálny zvrat v prípade Maradonovej smrti. Lekársky posudok odhalil, že na vine nie sú lekári

ta3/Lenka Klobučníková
4.5.2024 14:31

Lekári, ktorí ošetrovali argentínsku futbalovú legendu Diega Maradonu, čelia žalobe, že zanedbali jeho starostlivosť. Súdny posudok ale podľa BBC ukazuje, že zomrieť mohol aj kvôli predávkovaniu.

Maradona
TASR/AP

Nová správa súdneho lekára o smrti argentínskej futbalovej legendy šokovala. Objavila sa mesiac predtým, ako sa má osem zdravotníckych pracovníkov zapojených do jeho prípadu postaviť pred súd za vraždu, informuje agentúra AP.

Súdny znalec vypracoval štúdiu na žiadosť jedného z hlavných obžalovaných, Maradonovho neurochirurga Leopolda Luqueho, v snahe spochybniť lekárske vyšetrenie z roku 2021.

Luqueho a ďalších lekárov označilo za zodpovedných za smrť futbalovej hviezdy, ktorej sa podľa neho dalo zabrániť. Obžalovaní popreli akékoľvek porušenia alebo nezrovnalosti pri Maradonovej liečbe.

Nečakaný lekársky posudok

V správe súdneho lekára Pabla Ferrariho, ktorá bola zverejnená v pondelok, sa konštatuje, že Maradonov rýchly, nepravidelný tep bol buď prirodzený, alebo pochádzal z "vonkajšieho" faktora. Pravdepodobne z drogy ako kokaín, o ktorej sa vedelo, že ju Maradona v minulosti užíval.

Ferrari uviedol, že nemohol vypracovať toxikologickú správu na základe nedostatočnej vzorky Maradonovho moču.

Futbalová legenda

Maradona, ktorý sa preslávil tým, že doviedol Argentínu k víťazstvu na majstrovstvách sveta v roku 1986 a o štyri roky neskôr sa vrátil do finále, zomrel v roku 2020 na infarkt, keď sa zotavoval z operácie mozgu.

Jeho smrť vo veku 60 rokov šokovala a zničila celú generáciu futbalových fanúšikov a celú Argentínu uvrhla do smútku. V priebehu niekoľkých dní krajinu pohltili otázky týkajúce sa jeho posledných, zmätočných hodín a podozrení, ktoré sa stupňovali, keď policajti vykonali razie v domoch a kanceláriách jeho lekárov. Maradonova rodina naliehala na súdy, aby zasiahli.

Správa o zažalovaní lekárov

Správa z roku 2021 obvinila Maradonov lekársky tím, že konal "nevhodným, nedostatočným a ľahkovážnym spôsobom" a nechal futbalistu v agónii a bez pomoci viac ako 12 hodín pred jeho smrťou, píše economictimes.sk.

Mario Baudry, právnik jedného z Maradonových synov, pre agentúru Reuters povedal, že futbalová legenda bola v čase svojej smrti "v bezmocnej situácii".

"Hneď ako som videl príčinu, povedal som, že to bola vražda. Dlho som bojoval a teraz sme tu, keď je táto fáza ukončená," povedal.

Podnetom na súdne konanie bola tiež sťažnosť, ktorú podali dve Maradonove dcéry. Vyjadrili obavy z liečby ich otca po operácii mozgu, píše BBC.

Radikálny zvrat v prípade

Ferrariho správa spochybnila závažnosť tejto epizódy a tvrdila, že arytmia nemohla vyvolať agóniu dlhšiu ako "niekoľko minút alebo nanajvýš niekoľko hodín".

"Znamená to radikálny zvrat v prípade," povedal Vadim Mischanchuk, obhajca zastupujúci Maradonovho psychiatra Agustina Cosachova, pre miestne médiá. "Záver sa mení z kardiologickej udalosti, ktorá trvá mnoho dní, na udalosť, ktorá trvá niekoľko minút."

Pozrite si archívne video zo 6. apríla 2022 o tom, ako jeho dress dražili v Londýne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok