Odmieta vymývanie mozgov a je proti vojne. V Rusku končí posledná škola, kde sa vyučuje podľa Západu

ta3/ČTK
4.5.2024 11:32

V Novosibirsku končí súkromná škola Novokolledž, ktorá si ako jedno z mála ruských vzdelávacích zariadení ústami svojich zakladateľov trúfala verejne odsúdiť vojnu proti Ukrajine a vojnovú propagandu.

Rusko škola deti
Profimedia (ilustračná fotografia)

Na oplátku sa škola dočkala previerok od úradov, pokút, nedostala akreditáciu a jej zakladateľa Sergeja Černyšova úrady označili hanlivou nálepkou "zahraničný agent", uviedol server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe. Škola prestane fungovať na konci školského roka, povedal portálu pedagóg a historik Černyšov.

Fungovala podľa západného modelu

Novokolledž, ktorá existovala päť rokov, bola jediná vyššia odborná škola v Rusku, ktorá fungovala podľa západného modelu, keď si študenti sami vyberajú predmety a určujú rozvrh. Študenti sa tešili tvorivej slobode a hodiny boli skôr debatami ako prednáškami, uviedla BBC.

Po vypuknutí vojny Černyšov "s nevídanou otvorenosťou" odmietal novinky vnucované z Moskvy, ako rituálne vztyčovanie štátnej vlajky každý pondelok, vymývanie mozgov vojnovou propagandou či jednotnú učebnicu dejín. Nemala problém svoje názory hlasno vyjadriť, zatiaľ čo väčšina učiteľov a riaditeľov škôl radšej mlčala.

Slobodná a nezávislá

Skôr než udanie a šikanovanie úradov viedlo k uzavretiu školy nespokojnosť a sklamanie. "Myslel som si, že v odľahlom regióne vytvoríme vzdelávanie podľa najmodernejších svetových štandardov a že to ľudia potrebujú. Ale ukázalo sa, že väčšina z nich to nepotrebuje, a tak vychádzame v ústrety želaniam pracujúcich," ironicky vysvetlil.

"Slobodná, nezávislá škola potrebuje slobodných, nezávislých ľudí. Ale byť slobodný a nezávislý v terajšom Rusku je ťažké," dodal.

Tvrdil, že bol odhodlaný postaviť sa tlaku úradov, ale mnoho pedagógov a študentov nebolo ochotných bojovať. V reakcii na tlak úradov začali pedagógovia školu opúšťať. Študentom sa zase nepozdávalo, že na záver štúdia nedostanú diplom. Asi tretina prestala platiť školné s vysvetlením, že škola nemá štátnu akreditáciu.

"Boli ľudia, ktorí hovorili, že nás podporujú, ale ukázalo sa, že diplom je pre nich dôležitejší. Všetko sa zvrhlo v nekonečné hašterenie a ukázalo sa, že hodnoty málokoho zaujímajú," povedal a dodal, že práve táto nespokojnosť vo vnútri školy viedla k rozhodnutie ju zavrieť.

Pozrite si archívnu reportáž z 18. marca 2024 o tom, že Putin vyhral voľby, no Západ hovorí o fraške.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok