Šimečka zostáva na predsedníckej stoličke. V Košiciach sa konal snem Progresívneho Slovenska, zvolil si aj podpredsedov

ta3/Katarína Cimborová
4.5.2024 10:16 , Aktualizované: 4.5.2024 13:53

V košiciach sa konal snem Progresívneho Slovenska. Vyše 160 delegátov strany si v sobotu (4.5.2024) zvolilo staronového predsedu Michala Šimečku, ktorý nemal protikandidáta a nových podpredsedov.

Snem Progresívneho Slovenska

Na sneme Progresívneho Slovenska v Košiciach bol za predsedu hnutia zvolený Michal Šimečka. Získal dôveru 155 zo 166 delegátov. Šimečka ako prvý predseda PS obhájil mandát, delegáti ho do vedenia hnutia zvolili aj v máji 2022.

Za dva roky vo funkcii sa Šimečkovi podarilo zvýšiť preferencie hnutia zo zhruba 8 % na súčasných 20 % a hnutie sa pod jeho vedením dostalo do parlamentu, kde má ako najsilnejšia opozičná strana 32 poslancov a poslankýň. 

Staronový šéf Progresívneho Slovenska Michal Šimečka predstavil na sneme tri ciele:

  1. Víťazstvo v európskych voľbách ako porážka Fica
  2. Chce, aby PS bolo viditeľnejšie v regiónoch. Plánuje výjazdové rokovania klubu
  3. Prípava ekonomického a sociálneho programu (zvrátenie gréckej cesty, riešenie ohrozenia peňazí z Plánu obnovy, odliv mladých ľudí do zahraničia)

Posilnenie PS

Ako ďalšie kroky Šimečka vyzdvihol posilnenie Progresívneho Slovenska o výrazné regionálne osobnosti, úspešných komunálnych politikov a odborníkov. Spolu s Ľudovítom Ódorom chce dohliadať na tvorbu nového ekonomického a sociálneho programu hnutia.

Dôraz kladie aj na empatickejšiu komunikáciu so širším okruhom voličov, ktorých chce osloviť. "Nebojme sa počúvať, ako nás vnímajú naši kritici. Hľadajme cesty, ako osloviť ľudí, ktorí by nás aj chceli voliť, ale cítia obavy alebo nechuť. Hovorím o voličoch, ktorí - rovnako ako my - chcú európske, moderné Slovensko, ale možno používajú iný jazyk, trápia ich aj iné ťažkosti, alebo s nami nesúhlasia úplne vo všetkom," povedal Šimečka.

Voľba podpredsedov

Novými podpredsedami PS sú Ivan Štefunko, Michal Truban a Tomáš Valášek, podpredsedníčkami Simona Petrík a Zora Jaurová.

Ivan Štefunko sa v Progresívnom Slovensku venuje otázkam hospodárstva, energetike a pôdohospodárstvu.

“Už sme dokázali, že nie sme začiatočníci a máme hodnoty, ktorým veríme. Tento idealizmus je našou hnacou silou,” uviedol Štefunko. 

Simona Petrík sa v hnutí venuje sociálnym témam a rodinnej politike.

“Progresívne Slovensko pozná problémy ľudí, venuje sa im. A vie, ako ich riešiť. Aj blížiace sa komunálne voľby sú skvelá príležitosť to ukázať,” uviedla Petrík.

Michal Truban je odborníkom PS na podnikateľské prostredie a digitalizáciu.

“Stojí pred nami obrovská výzva. Musíme regionálne posilniť, nielen do miest chodiť, ale vytvoriť v nich štruktúry, nájsť tam talenty, doslova zapustit' korene. Ľudí po celom Slovensku musíme presvedčiť, že PS je pokojná, odborná sila, ktorá dokáže vládnuť a posúvať krajinu vpred,” zdôraznil Truban.

Tomáš Valášek je odborníkom hnutia na zahraničnú, európsku a obrannú politiku.

“Fico nás vyháňa preč zo skupiny prosperujúcich západných krajín. Je to ale silná motivácia pre mňa aj PS, aby sme ho ako lídri opozíce zastavili. Urobíme všetko preto, aby sme európsku budúcnosť Slovenska ochránili pre nás aj naše deti,” uzavrel Valášek.

Podpredsedníčkou sa stala tiež odborníčka hnutia na kultúru a verejnoprávne médiá Zora Jaurová.

“Som presvedčená, že PS môže zohrať kľúčovú rolu v slovenskej politike a zvrátiť jeho smerovanie preč od Európskej únie,” dodala Jaurová.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok